DaRaS Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 WitamJest to moje pierwsze "prawdziwe" akwarium proste 240l.Akwa czeka w najbliższym czasie restart z powodu przeprowadzki (mam nadzieję że jeszcze w tym roku)- 120x40x50 240l- filtr HW 303a- pokrywa wromak z oświetleniem standardowym 2x30w (mam zamiar zmienić na 1x 6500 i 1x 10000)- grzałka 300w- podłoże : piasek kwarcowyFlora:- kryptokoryna- anobias- 2x gałęzatka- mech na korzeniu (niedawno założony)Fauna (zupa rybna do korekty) :- 25 x razbora klinowa- 1+1 kiryśnika czarnoplamego- 2 x skalar (mam zamiar dokupic jeszcze 2)- 2+2 mieczyki- 1+2 bojowniki- 6+4 gupiki- samiec molinezji zaglopletwej (do oddania)- 2x gibiceps (do oddania)- 2x zbrojnik- glonojad syjamski- sum rekini (do oddania)- 2x bocja wspaniała3x KorzeńKamyki łupek białyDużo rybek jest spadkowych i do czasu restartu postaram się je oddać , prosiłbym o komentarze co pozmieniać, ulepszyć Zastanawiam się nad założeniem bimbrowni , na prawdziwe co2 narazie brak funduszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micuch11 Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Zrób zdjęcie bez lampy. Akwarium takie sobie trochę nie pasują mi te łupki zamiast nich dał bym dużoo zielska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Hej. Co do obsady to widzę to tak: - 2x skalar - kiryśniki ok - nawet dokupiłbym (tutaj nie mam pewności czy nie trzyma się w haremach) - razbory j.w. -1+1 zbrojnik niebieski Reszta sio . Jeżeli chodzi o bimbrownię to nie widzę sensu do takiej ilości oświetlenia. Wizualnie zgodzę się, że łupki nie robią zbyt dobrego wrażenia. Idź w korzenie 8-). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Popieram mordimera.Łupki-sio,a na ich miejsce korzenie.Parę liści też by nie zaszkodziło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid N Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Hehehehe te kamienie wyglądają jak nagrobki na opuszczonym cmentarzu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Atreyu, dlaczego Hoplo do oddania ? Kiryśnik jak najbardziej się nadaje.. Raczej problem czy zbrojniki, czy kiryśniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaRaS Posted January 23, 2013 Author Share Posted January 23, 2013 AKTUALIZACJA : Akwarium zalane 20.10.2012 - 120x40x50 240l - filtr HW 303a - pokrywa wromak z oświetleniem standardowym 2x30w (mam zamiar zmienić na 1x 6500 i 1x 10000) - grzałka 300w - napowietrzanie : deszczownica - podłoże : JBL Manado - nawozy : kulki glinano torfowe, aqua garnier Flora: - kryptokoryna - anubias Fauna : - 25 x razbora klinowa - 1+1 kiryśnika czarnoplamego - 4 x skalar - 2+2 mieczyki - 1+1 bojowniki - 1x gibiceps - 1x zbrojnik - 2x bocja wspaniała 3x Korzeń Kamyki łupek biały Zdjęcia robione telefonem więc sorka za jakość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 O ile wystrój zmienił się na mały plus to obsadę całkiem zepsułeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 Za małe na gibbicepsa i bocje, rozstrzelona obsada po skali pH i GH. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kora000 Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 Można trzymać kiryśniki z kiryskami ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted January 23, 2013 Share Posted January 23, 2013 Można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaRaS Posted March 11, 2013 Author Share Posted March 11, 2013 AKTUALIZACJA : Akwarium zostało częściowo zrestartowane dnia 07.02.2013 (zmiana szafki pod akwarium) - 120x40x50 240l - filtr HW 303a - pokrywa wromak z oświetleniem standardowym 2x30w (mam zamiar zmienić na 1x 6500 i 1x 10000) - grzałka 300w - Szafka bukowa 120x50x70 PROSTA WROMAK - napowietrzanie : deszczownica - podłoże : JBL Manado - nawozy : kulki glinano torfowe, aqua garnier (3.5 ml dziennie) Easy Carbo (4.5 ml dziennie) Potas (12ml dziennie) Flora: - kryptokoryna - anubias - żabienica - moczarka - gałęzatka Fauna : - 25 x razbora klinowa - 1+1 kiryśnik czarnoplamy - 4 x skalar - 1+1 mieczyk - 1+1 bojownik - 1x gibiceps - 1x zbrojnik 3x Korzeń Niestety nie podam parametrów wody ponieważ nie posiadam jeszcze jakichkolwiek testów (jakie kupić najlepiej?) Mógłby ktoś powiedzieć mi jak nazywają się dwie roślinki po lewej stronie akwarium?( w sklepie niestety nie posiadali takiej wiedzy) Zielona nakrapiana białymi kropkami oraz zielona z elementami różu. Czy zmienić coś w podawanych nawozach? Zdjęcia robione telefonem więc sorka za jakość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kharo Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 Nie potrafię zidentyfikować tych roślin ale wydaje mi się, że one nie są akwariowe. Co do nawożenia to jeśli ci rośliny w miarę rosną a nie masz glonów to dawek bym nie zmieniał choć potasu dajesz całkiem sporo, a co to ten aqua garnier może chodziło ci o planta gainer aqua artu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 Gibbiceps Ci szybciutko przerośnie to akwarium. Nie podoba mi się obsada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaRaS Posted March 12, 2013 Author Share Posted March 12, 2013 Witam Co jest nie tak z obsada? Co do gibbicepsa wiem ze potrzebuje większego akwarium i w przyszłości mam zamiar go do takowego oddać.Co do nawozu jest to aqua gainer z allegro (http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-makr ... 02779.html) Co do roślinek zieloną z plamkami zidentyfikowałem jako miodunka plamista - czyli jest to roślina doniczkowa. Jutro przejdę się do sklepu i ją oddam. Natomiast drugiej nie mogę znaleźć w necie. Jednak również myślę że do akwa się nie nadaje. (Tak po za konkursem, rośliny doniczkowe mogą zagrozić rybą w akwa?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 Za dużo dużych ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaRaS Posted March 20, 2013 Author Share Posted March 20, 2013 Od jakiegoś czasu mam jako podłoże jbl manado + kulki gliniano torfowe. Podłoże przed wrzuceniem do akwarium zostało wcześniej wypłukane w ciepłej wodzie. Niestety w akwarium jest straszne pylenie, pyłek osadza się na roślinach i średnio to wygląda. Czy jest jakikolwiek sposób rozwiązania tego problemu oprócz wymiany podłoża bądź ewentualnie dorzucenia jakiś kamyczków na manado? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaRaS Posted May 10, 2013 Author Share Posted May 10, 2013 Aktualizacja 10-05-2013 - 120x40x50 240l - filtr HW 303a - pokrywa wromak z oświetleniem standardowym 2x30w - grzałka 300w - Szafka bukowa 120x50x70 PROSTA WROMAK - napowietrzanie : deszczownica - podłoże : JBL Manado , żwirek rzeczny - nawozy : kulki glinano torfowe, aqua garnier (6 ml dziennie) Easy Carbo (5 ml dziennie) Flora: - kryptokoryna - anubias - żabienica - moczarka - gałęzatka - lotos - nurzaniec - mchy oraz inne których nie znam (za roślinki dziękuję koledze z forum pietreksz ) Fauna : - 25 x razbora klinowa - 1+1 kiryśnik czarnoplamy - 4x kirysek - 4 x skalar - 1+1 mieczyk - 1+1 bojownik - 1x gibiceps - 1x zbrojnik 5 x Korzeń Mam problem z roślinka po lewej (zielona przy korzeniu) Inne roślinki rosną bardzo dobrze a ta wredota blaknie, robiąc się przeźroczysta. Czego jej brakuje? Dodatkowo na kryptokorynie zaczął pojawiać się glon :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaRaS Posted May 10, 2013 Author Share Posted May 10, 2013 Parę dodatkowych fotek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaRaS Posted July 5, 2013 Author Share Posted July 5, 2013 Aktualizacja 05-07-2013 Zmiana niestety przymusowa , pod moją nieobecność filtr zaniemógł i po powrocie zostałem cmentarz w akwarium - 120x40x50 240l- filtr HW 303a- pokrywa wromak - oświetlenie 2x30w 6500 + 39w 8500 - grzałka 300w- Szafka bukowa 120x50x70 PROSTA WROMAK- napowietrzanie : deszczownica- podłoże : JBL Manado , żwirek rzeczny - nawozy : kulki glinano torfowe, aqua garnier (6 ml dziennie)Easy Carbo (5 ml dziennie)Flora:- kryptokoryna- anubias- żabienica- moczarka- gałęzatka- lotos- nurzaniec- mchyoraz inne których nie znam (za roślinki dziękuję koledze z forum pietreksz )Fauna :- 30x neon innesia- 1+1 kiryśnik czarnoplamy- 3x kirysek- 4 x skalar- 1+1 bojownik- 1x gibiceps- 2x zbrojnik Akwarium przemodelowane , doszło parę roślinek i razborki zostały zastąpione neonami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaRaS Posted October 4, 2013 Author Share Posted October 4, 2013 AKTUALIZACJA4.10.2013- 120x40x50 240l- filtr HW 303a- pokrywa wromak - oświetlenie 2x30w 6500 + 39w 8500 - grzałka 300w- Szafka bukowa 120x50x70 PROSTA WROMAK- napowietrzanie : deszczownica- podłoże : JBL Manado , żwirek rzeczny - nawozy : kulki glinano torfowe, aqua garnier (6 ml dziennie)Easy Carbo (6 ml dziennie)Flora:- kryptokoryna- anubias- żabienica- moczarka- gałęzatka- lotos- nurzaniec- mchyoraz inne których nie znam (za roślinki dziękuję koledze z forum pietreksz )Fauna :- 30x neon innesia- kiryśnik czarnoplamy- 4x kirysek - 5x kosiarka - 3x otosek- 3x skalar- bojownik- gibiceps - 3x slimak hellena Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxell Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 Bardzo fajne akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 Aranżacja jest bardzo ładna. Przydałoby się uzupełnić otoski i kiryski w obsadzie i ten bojek średnio tam pasuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aro600 Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 (edited) Aranżacja bardzo ładna! Panuje porządek i ład a mimo to akwarium wygląda naturalnie! Brawo tylko podziwiać, obsada hmmm taka sobie, ale całość zdecydowanie na plus. Powodzenia. Edited October 4, 2013 by Luna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaRaS Posted October 19, 2013 Author Share Posted October 19, 2013 Panowie a ci dodać lub usunąć z obsady? Bojek na dniach pójdzie do małego kuchennego akwa Dzięki za miłe komentarze:) Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts