heksa1981 Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Witam wszystkich bardzo serdecznie . zbiornik 200l zalany 20.01.2012 filtracja; kubeł aqua nova 600l/h oświetlenie; 3x30w 6500k Day light podłoże; tetra substrat na to filtus Floran nawożę tylko z butli wysoko ciśnieniowej co2 korzenie; 3x red more rośliny ; lotos nurzaniec Heniek mchy koło 3 różnych gatunków anubias i dalej już nie pamiętam nazw reszty przepraszam obsada ; Rozbora klinowa 20szt Neon czarny 10szt p.Kakadu 1+1 Otoski 3szt Kosiarka 4szt Bojownik 1+3 Chciałbym poznać wasze opinie i może jakieś podpowiedzi jeśli to możliwe . Na przykład co zmienić lub dołożyć , czy jak zacząć nawozić jakimiś preparatami i z góry dziękuje za te dobre słowa jak i te złe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Bardzo ładny baniaczek. Co do obsady. Zrobiłbym jedną ławicę, dołożył otosków i zrezygnował z kosiarek (trochę ciasno dla nich a są stadne). Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heksa1981 Posted September 28, 2012 Author Share Posted September 28, 2012 Właśnie tak myślałem że kosiarki może bym gdzieś sprzedał lub się wymienił za coś . Co do otosków to nie mogę dorwać nigdzie w zoologu żeby ich więcej było , ale jak w końcu znajdę to dokupię na pewno . Na początku miały być tylko rozbory , ale później mi żona kupiła neona czarnego na prezent i tak zostały . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 jak zacząć nawozić jakimiś preparatami nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Pielęgnice Kakadu trzymamy w haremach 1+2 lub 1+3, bo samiec może zamęczyć samicę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heksa1981 Posted September 29, 2012 Author Share Posted September 29, 2012 Witam. Wiem ze w haremach , ale nie wiem czy się ich nie pozbędę . Za samica samczyk nie lata pływają sobie obojętnie wręcz to czasem ona się mu narzuca,a on ja zlewa;) HEH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micuch11 Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 No akwarium ma potencjał brawo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heksa1981 Posted November 27, 2012 Author Share Posted November 27, 2012 Witam wszystkich serdecznie. Postanowiłem dodać aktualne zdjęcie bo od tamtej pory troszkę zarosło i wydobrzało nawet sam się nie spodziewałem ze tak kiedyś wyglądało , a teraz jest zupełnie zarośnięte i nawet trawa się podniosła z upadku jak i inne rośliny . Zmieniło się nie wiele bo doszły ; Otoski 10 szt endlery 4 szt amano 5 szt red cherry xx pozbyłem się kosiarek i kakadu zmieniło baniak nawożę tylko z butli co2 i easy carbo 10 ml co 2 dni . Pozbyłem się prawie nitek z czego jestem zadowolony bo już prawie była plaga . Dodam zdjęcia to może coś doradzicie jeszcze . Skomentujecie pozytywnie lub negatywnie tez się przyda żeby za milo nie było . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ermukis Posted November 28, 2012 Share Posted November 28, 2012 Jest pięknie Na Twoim miejscu pozbyłbym się jednak pistii Genialny baniak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted November 28, 2012 Share Posted November 28, 2012 Przepiękne akwarium. Pistia ma u Ciebie strasznie długie korzenie, dlatego trochę uroku odejmuje, ale generalnie- super zbiorniczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 28, 2012 Share Posted November 28, 2012 Zgadzam się z przedmówcami,że baniaczek świetnie się prezentuje. Jednak nie wywalał bym pistii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heksa1981 Posted November 28, 2012 Author Share Posted November 28, 2012 Witam wszystkich . Dziękuję za miłe słowa fajnie ze się podoba baniaczek . Pistia mi tak urosła odkąd daje węgiel w płynie te korzenie były bardzo małe. Dopiero jak zacząłem lać węgiel to tak wypaliły do dołu jak szalone , ale co parę dni wywalam nowe odnogi i zostawiam tylko parę tych starych żeby całkiem nie zaciemniło . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heksa1981 Posted March 12, 2013 Author Share Posted March 12, 2013 Witam chciałem zaprezentować po ostatniej mojej aktualce moje 200l . Troszkę jeszcze zarosło i plaży już nie ma bo ja trawa zajęła w całości czekam na opinie jak wam się podoba ? Sorki za zdjęcia ale aparat kiepski . Bo w lustrzance padła bateria ;-( pozdrawiam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted March 12, 2013 Share Posted March 12, 2013 Mój Boże. Może mój post będzie mało merytoryczny- ale widzę i nie wierzę... nawet nie wiem, jakim cudem można wyczarować coś tak pięknego z akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heksa1981 Posted March 13, 2013 Author Share Posted March 13, 2013 Dziękuję ale bym coś zmienił tylko nie wiem co jeszcze zastanawiam się nad inna obsada zamiast tych rozborek klinowych . Jakieś propozycje może ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 Rzuć parametrami. Masz roślinniaka, więc pewnie pilnujesz chemii dość poważnie, dlatego im więcej info, tym lepiej. Masz jakąś konfigurację którą chciałbyś utrzymać? Czy głównie chodzi o ładną ławicę? Ostatnio widziałem dostępną Trigonopomę pauciperforatum, bardzo ładna razbora. Jeszcze ciekawe jest Sundadanio axelrodi. Ale to wszystko na dość miękkie kwasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heksa1981 Posted March 13, 2013 Author Share Posted March 13, 2013 Witam . PH - 6 po nocy 6,5 Gh i Kh i innych nie mierze miałem zajawkę na początku jak startowało to akwa . Teraz już obserwuje sobie i mniej więcej widzę po rybach i roślinach . Nawozy to butla co2 i czasem easy carbo jak gdzieś jakąś nitkę zobaczę i raz na 2 tygodnie przy podmianie 40 litrów leje pro fito i to by było na tyle wiem może to dziwne ze tak nie mierząc , ale jak zostawiłem w spokoju to wszystko rośnie jak na drożdżach czasem to mnie samego zaskakuje jak szybko . Z ławicy to mam już te Rozbory klinowe ok 2 lat , i szczerze super rybki ale bym sobie zmienił ławicę na jakąś fajnie wybarwioną jak Sundadanio axelrodi tylko czy ona nie była by ładniejsza w troszkę zaciemnionym baniaczku ? . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 Pozwól pistii trochę się rozrosnąć, w sensie pozwól młodym roślinkom pływać. I będzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts