Lambert Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Witam wszystkich i proszę o podpowiedź jak rozwiązać problem z którym borykam się od kilkunastu tygodni. Jak w temacie od kilkunastu tygodni na przedniej szybie (na tylnej nieznacznie) pojawiają mi się małe zielone kropki. Domyślam się że to zielenice tylko ciężko mi stwierdzić przyczyny powstawania a już w ogóle nie mam pomysłu co zrobić żeby je wyeliminować. Przy cotygodniowych podmianach wody czyszczę szybę ale glony i tak wracają. Troszkę informacji co do baniaka: zbiornik ma 450L, postawiony 1.5 roku temu. Obsadzony roślinami (nie będę wymieniał co rośnie) jak widać na fotkach. Dodam że rośliny rosną jak szalone. Ryby- no cóż troszkę jest ale bez przesady + kilka krewetek. Parametry mam w normie poza nieznacznie twardą wodą. Nawożenie CO2 regulowane sterownikiem Lajon na parametry PH 7.3 (zgodne z tabelą co2), filtracja eheim 2075 24/24h. Micro i macro podaję po podmianach wody w ilościach zalecanych przez producenta PlantaActiv Światło - 4 x 54W + odbłyśniki (świetlówki Sylvania i grolux) ustawione 2 świecą 11h i 2 świecą 10h. Słońce raczej mało operuje na baniaku więc to raczej nie to (chociaż nie wykluczam) no i baniak stoi cały czas w tym samym miejscu a wcześniej kropek na szybie nie było. Parametry wody: PH 7.3 KH 17 GH 5 NH3 0 No2 0 Fe 0,02 Tak więc proszę o pomoc w eliminacji tego dziadostwa bo już mi brak pomysłów a cotygodniowa zabawa gąbeczką jest troszkę wkurzająca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 zielenice-punktowe-i-pyl-na-szybach-moje-eksperymenty-t45575.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lambert Posted September 29, 2012 Author Share Posted September 29, 2012 Nie miałem wcześniej świeżych testów na PO4 i NO3 więc dopiero dzisiaj mogłem wykonać te testy i oto wyniki: PO4 2,0 NO3 5,0 co to oznacza, bo wydaje mi się że fosforany są za wysokie ale może się mylę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 A słońce nie świeci Ci na akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 PO4 2,0 NO3 5,0 Fosforany są zdecydowanie za wysoko względem azotanów i proporcje ich względem siebie powinny się mieć NO3 : PO4 jak 10:1 . Należałoby zmienić system nawożenia - nawożąc gotowymi mieszankami nie ma szans na rozwiązanie problemu . Nawożenie mieszankami nawozowymi ma ten plus ze jest wygodne ale ma ten minus że nie można zmienić ilości pojedynczych pierwiastków. Proponuję zapoznanie się z artykułem nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html P.S jeszcze jedno przyszło mi do głowy - sam sposób podawania nawozów w jednorazowej dawce tygodniowej może powodować (i zapewne powoduje) duże skoki parametrów co również może wpływać pozytywnie na glony.(nie jest to powód zasadniczy ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts