5pirit Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Przymierzam, a być może przymierzałem się do 45L kreweciarni. Lecz dzisiaj byłem z córeczką w zoologu, i bardzo jej się spodobał Bojownik, że nie chciała ze sklepu wyjść (dobrze że nie "złota rybka") I tak sobie pomyślałem, że może zrobię małej niespodziankę i kupię Bojownika, ale coś jeszcze chcę do niego dołożyć. W kręgu zainteresowań są: kiryski pigmejki, otoski i jakaś mała ławica (ok 10szt) jakiś małych rybek i tutaj najbardziej bym obstawiał Rasbora Maculata. W jakich proporcjach byście widzieli skład do mojej 45'tki ? Fajnie jak by było biotopowo! Bojka na pewno będę chciał jakiegoś ładnego wyhaczyć w necie (jak ktoś zna jakieś dobre źródło ładnych bojków to proszę o PW) A kreweciarnie zrobię najwyżej z 20L które stoi puste jako awaryjne :PP: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 1+2 Bojownik pigmejki 8 sztuk(10) Rasborka 10 pamiętaj o gęstej roślinności . Bojowniki fajne są na targach akwarystycznych w łodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agnievka Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Ja mam bojka w 50 l- pięknie się wybarwił po przeniesieniu z maciupkiego akwa. Kupiony w Warszawie na giełdzie przez koleżankę a potem ja go dostałam. nemo130: Pisownia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Agnievka, nie radź nikomu dopóki swojego akwarium nie doprowadzisz do dobrego stanu. Jak radzę jak Bimek, ale odpuściłbym kiryski na rzecz krewetek amano. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 A co byście polecili zamiast bojka? Jakiś haremik + do tego jakąś małą ławicę ok 10 rasborek bym chciał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 1 Samiec bojownika 12 Danio perłowych, albo razbor espei. 6 Krewetek amano Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 A tak jak napisałem wyżej, co byś polecił zamiast bojka, jako głównego mieszkańca, lub jakiś haremik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 W 45 litrach? Nic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted October 1, 2012 Author Share Posted October 1, 2012 Sverting, a co byś powiedział na taką obsadę: gupik 8x (raczej same samce, nie chcę młodych) + krewecie + 4 otoski ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Nie ma co się rozdrabniać z otoskami. 6 Gupików krewetki 6 otosków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted October 1, 2012 Author Share Posted October 1, 2012 No to jeszcze męczące pytanie z mojej strony ;P A jak bym się zdecydował na samce i samiczki gupika to jaki byś widział układ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Musiałbyś mieć jakiegoś "konsumenta"... Jakiś na pewno nie kubeczkowy bojek, najlepiej od młodego hodowany z innymi rybami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted October 1, 2012 Author Share Posted October 1, 2012 No właśnie się zastanawiam, bo mam przecież bardzo "konsumencką" Tanganikę :DD: i właśnie dlatego przyszedł mi na myśl mix samców z samcami, tylko jaki stosunek samic do samców dać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted February 6, 2013 Author Share Posted February 6, 2013 Odkopuję swój temat bo powstała nowa opcja. Svertig mistrzu wyłoń się z czeluści! Z racji że w dużym zbiorniku pozostała Tanganika to tą 45'tke chcę zagospodarować na inny biotop. Myślałem o różnych koncepcjach co można przeczytać wcześniej, ale końcowo jestem zdecydowany na haremik Bojownika albo parka Ramirezek (skłaniam się bardziej ku temu drugiemu rozwiązaniu bo Bojowniki już miałem z 2-3 razy). I tutaj teraz pytanie jak najlepiej urządzić akwarium dla Ramirezek, tzn jakie ozdoby i rośliny o ile takie są wymagane? Na dnie na pewno będzie ( w sumie już jest) piach. Akwarium chodzi już jakiś czas i póki co pływają w nim 2 gupiki i czekają na swój moment odejścia na drugi świat. Jak to widzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts