liliana Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Czy filtr kubełkowy może być ustawiony nad akwarium a jeżeli tak to do jakiej wysokości? Dbaj o pisownię. Temat przeniesiony do odpowiedniego działu. Mordimer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 28, 2012 Administrator Share Posted September 28, 2012 Na takie pytania, na pewno znajdziesz odpowiedz w dziale: rybki. Brawo. Czy tak ciężko ruszyć palcem po myszce 2 razy więcej i poszukać odpowiedni dział?? Czy po prostu wolisz róż w życiu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Nie wiem czy na filtrach pisze,ale jest coś takiego jak maxymalna wysokość podnoszenia strumienia wody. Jeżeli pisze na filtrze ile to właśnie tyle. Jak nie to próbuj,podzielisz sie spostrzeżeniami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Ustaw filtr jak chcesz i go odpal. Jeżeli działa to ok i tyle w temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
liliana Posted September 28, 2012 Author Share Posted September 28, 2012 Problem w tym, że jestem dopiero na etapie kupna filtra. Moje akwarium ma 250l i mam filtr wewnętrzny. Chciałabym wymienić go na kubełkowy ale nie mam możliwości technicznych zamontować go pod akwarium. Jeżeli ktoś ma doświadczenie z montażem filtra kubełkowego nad akwarium to proszę o porade czy to wogóle będzie działać? Dzięki za każdą mądrą podpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 28, 2012 Administrator Share Posted September 28, 2012 Na poziomie akwarium tak. Powyżej się nie odpowietrzy. Tyle w temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Żaden problem postawić na chwilkę poniżej akwarium, odpowietrzyć i później powoli przenieść na docelowe miejsce. Ciekawi mnie tylko czy nie będzie się zapowietrzał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 29, 2012 Administrator Share Posted September 29, 2012 Filtry kubełkowe są skonstruowane do pracy poniżej akwarium. Miałem Eheima 2213 na równo ze zbiornikiem. Odpowietrzanie go trwało ze dwa dni. Co chwilę trzeba było go dawać poniżej zbiornika itp. Powyżej akwa, będzie się zapowietrzał co jakiś czas. Efektem będzie zatarty wirnik z czasem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Wszystko zależy od konkretnego modelu. Aquael Midikani 800 można postawić nad akwarium. Ale jego pompa nie jest zintegrowana z kubłem i może być zanurzona w zbiorniku, więc pewnie dlatego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 29, 2012 Administrator Share Posted September 29, 2012 Wtedy tak. Zgodzę się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 liliana, jeszcze z ciekawości zapytam... jaki masz ten wewnętrzny filtr w tym 250l? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
liliana Posted September 29, 2012 Author Share Posted September 29, 2012 Filtr podżwirowy a odnosnie pompki to sama nie wiem ale daje radę. Poza tym to stare modele i dlatego też szykując zmianę mojego akwarium szukam mądrych rad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 3, 2012 Share Posted October 3, 2012 Filtr kubełkowy z wewnętrzną pompką nie może stać/mieć głowicy powyżej tafli wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts