hipcio_stg Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Mam taki pomysł, żeby założyć piękne akwarium... Myślę, że podstawową rybą będzie pielęgnica papuzia ze 6-8 szt, dodałbym kilka paletek ( nie wiem ile na początek nie za dużo do 4 ) i całkiem spore stadko neonów ok 30szt oczywiście glonojada i jakieś kiryski. Bardzo podobają mi się jeszcze bocje wspaniałe, ale nie wiem czy nie zepsuję efektu dodając je do obsady. No i parka trzciniaków, ale mam obawy o neonki... Powiedzcie mi, czy te wszystkie ryby mają podobne warunki hodowli i czy litraż nadaje się do takiej obsady. Prosiłbym o porady jaki kupić filtr ( wewn., zew., z segmentową filtracją, czy mech. ) i grzałkę ( jaka moc, termostat widziałem taki śliczny z cyfrowym wyświetlaczem brzęczkiem ostrzegającym o zmianie temp itd... Chciałbym napowietrzać akwarium od spodu i położyć odpowiednie rurki pod podłoże. Pytanie następujące to jakiego podłoża najlepiej użyć? Myślałem o żwirku granulacji 1-3mm do tego jakieś korzenie, może łupina kokosa i jakieś granitowe skałki. Dodam do tego roślinek m.in żabienicę wielką, rotalę wspaniałą, moczarkę i może barklaję długolistną. Proszę doświadczonych akwarystów o wypowiedzi i uwagi, które pozwolą spełnić moje marzenie. Dodam, że pieniądze nie są, aż tak istotne np czy kupić filtr za 100zł czy za 400zł to nie stanowi większego problemu. Budżet to ok 2-3tyś wiec proszę o najlepsze opcje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 nie wiem czy to znowu żart prima aprilis i moze wstrzymam się od radzenia w kwestii papuzich paletek i neonów Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 1, 2009 Author Share Posted April 1, 2009 tym razem to nie prima aprilis przykro mi, że moja chęć dowiedzenia się czegoś sensownego o hodowli rybek wiąże się z porównaniem do prima aprilis... Całkiem poważnie chcę posiadać na 100% papuzie a co do nich mogę dołączyć? jeśli nie mogę paletek i neonów to co??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukix Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Neonki zostaną zjedzone, a paletki dla początkujących się nie nadają. Z papuzimi możesz trzymać jakiegoś zbrojnika(glonojada), lub kilka bocji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 dzisiaj było troche tematów prima ap. i dlatego pytam ja trzymam papuzie z paletami ale przy 200l 8 sztuka papuzich to za dużoo!!! bardzo szybko rosną!! ja mam 4 papuzie i 3 paletki (1 jeszcze dokupic chcę) neonków nie radze trzymać z papuzimi z własnego doświadczenia w necie piszą że papuzie woda zasadowa i twarda bzdura moje świetnie sie czuja w kwaśnej i miękkiej ") dzisiaj po raz trzeci złozyły ikre ogólnie paletki z papuzimi świetnie sie dogadują tylko na dno nie polecam piasku edit: może i sa z laborat. ale sa to tez zywe stworzenia.. jedza z reki tak samo jak paletki podpływja pod rękę i OBSERWUJĄ no to jest naprawde cudna rybcia tylko żadnych niebieskich i zielonych czy fioletowych !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 1, 2009 Author Share Posted April 1, 2009 nareszcie ktoś potraktował mnie konkretnie. dziękuję Już wiem, że 8 to sporo za dużo, ale 4 myślę, że będzie w sam raz. Paletki jednak bym spróbował mimo, że są drogie i trudne w hodowli. Uwierzcie, że zrobię wszystko, żeby je utrzymać i dać jak najwięcej komfortu. O zbrojniku myślałem tak i tak, bo bez niego to chyba każde akwarium tonie w glonach... Jednak dodałbym coś do tych wspaniałych ryb tylko zastanawiam się co będzie nieszkodliwe, a jednocześnie ożywi akwen Ps to czym najlepiej wyłożyć dno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 glonojady nie jedzą glonów kup kosiarki one sa rewelacyjne i np z 8 kirysków glonków nie kupuj najlepiej żwirek i to nie za gruby i najlepiej czarny duzo roslin anubiasy zabienice krynie tajl. (u mnie papuzie nie ruszaja nic) - dostaja spiruline Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 1, 2009 Author Share Posted April 1, 2009 super! Coraz więcej sensownych podpowiedzi Coraz bardziej podoba mi się skład... A więc: 4 papuzie 3-4 paletki ( w zależności jak z funduszami po reszcie osprzętu ) 8 kirysków 4 kolumbijskie 4 lamparci kosiarka szt? podoba mi się ta nazwa Jaką temperaturę lubią te ryby by czuć się najlepiej? No i mam tysiąc pytań na temat osprzętu do tego baniaka... Jakie grzałki, filtry, oświetlenie, termometr itd... ( nie wiem co jeszcze jest niezbędne ale będe to miał ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
yodaniel17 Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Witam co do parametrów papuzich : "Parametry wody nie mają większego znaczenia, jednak najlepiej znosi wodę średnio twardą do twardej i odczyn pH od neutralnego po zasadowy." Źródło : http://www.superakwarium.pl/pielegnica- ... id589.html "hipcio_stg" ogólnie polecam Ci tą strone tam się dowiesz jakie ryby potrzebują temperatury itd.. Ciekawe jestem czy do takiej obsady pasuje bocja wspaniała bo By się pięknie prezentowało takie stadko np 6 sztuk Edit" A i kosiarka to nie jedna Stadko m poczytaj o tych wszystkich rybach na tamtej stronie .. I przed zalaniem zbiornika poczytaj jescze z 3 tygodni wszystko , żeby popełnić jak najmniej błędów ( szczególnie że zaczynasz od tak dużego zbiornika i tak trudnych ryb jak paletek ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 1, 2009 Author Share Posted April 1, 2009 czytałem już o tych wszystkich rybach, ale z "doświadczenia" wiem, że nie wszystkie tego typu porady się sprawdzają. A raczej próbuję się dowiedzieć jaka będzie najlepsza temp dla całego zestawu, bo zakresy jakoś się zazębiają, ale wolałbym porady kogoś doświadczonego. o Bocjach wspaniałych też myślałem, ale nie chcę przeludnić i trzymać zbyt wiele gatunków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 kosiarka jest rybą stadną więc pewnie z 5 -6 szt musisz kupić szczerze pisząc to te 200l jak paletki i papuzie urosną będzie na bank zamałe wtedy będziesz musiał wybrac albo paletki albo papuzie które rosną gigantyczne!! grzałka z termostatem (ja mam z tetry) temp stała w akwa 28 st. ph 6,8 ,kh -4 ,gh -10 wpierw musisz miec idealne parametry wody zanim wpuścisz rybki a szczególnie chodzi mi o paletki (papuzie to twardziele) i oczywiście dojrzałe akwa filtr kubełkowy napewno ja mam i wewnętrzny edit:yodaniel co do papuzich to najlepiej czuja się w kwaśnej i miękkiej - mozesz mi wierzyć ja bocje mam u siebie i elegancko wszystko żyję i pływa.. zero chorób.. zero GLONÓW az dziwne Link to comment Share on other sites More sharing options...
yodaniel17 Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Ja bym jednak zrezygnował z Paletek.. Sam bym zrobił taką obsade -4 papuzie -6 bocji -6 kosiarek -Jakiś glonojad ( plectostomus ( najładniejszy moim zdaniem )) no i coś jeszcze A co do aranżu itd.. To dla bocji musi być od groma kryjówek najlepiej jakiś fajny korzeń ( duży ) z dziurami itd.. Grzałki w 200 l to ja bym już raczej 2 dał ( w razie czego ) Filtr tylko i wyłącznie kubełkowy.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 mam 1 grzalke i starcza codziennie patrze czy dziala i sprawdzam temp. kublekowy jasne musi byc!! choc ja ani razu nie widziałam jak moje papuzie robia kupke ja mam akwa od stycznia i jakos mi paletki nie padły a wręcz widac że sie dobrze maja korzeń duży do podstawa Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukix Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Do paletek przydał by ci się filtr RO, ale są też inne sposoby do zmiękczania i zakwaszania wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 dziękuję za wszystkie porady. szukałem kilka filtrów i pytanie jakiej firmy będzie najlepszy? Jedna sprzedawczyni w sklepie mówiła, że nie ma to znaczenia, jednak sądząc po cenach (podobnych filtrów) tylko innych firm jest różnica cenowa. np. między tetrą a fluvalem jest prawie 100zł różnicy... a i znalazłem taki filterek, który przukół moją uwagę... http://www.allegro.pl/item599553224_fil ... atias.html co o nim sądzicie? jego górną granicą jest 200l, więc może powinienem zastosować wydajniejszy? np z tetry w moim zoologicznym jest w zakresie 200-500l - może taki powinienem zastosować? http://www.allegro.pl/item588992438_fil ... zedaz.html gdzieś przeczytałem o lampie UV w filtrze. Do czego jest montowana we filtrach i czy jest do mojego zewstawu potrzebna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 napewno lepszy będzie z tetry ja mam z hagena w 240l ale zadowolona jestem średnio... brat ma z tetry ale odpalany będzie jutro dopiero Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 po sprawdzeniu statystyk wybór na 99% padnie Tetrę EX700 (http://www.allegro.pl/item588585577_fil ... l_hit.html) Nie koniecznie przez allegro, ale podejrzewam, że będzie najlepszy. Z opisu wynika, że nadają się do baniaków od 100-250l czyli się mieszczę. Teraz pytanie czy coś do niego dopkupić, żeby poprawić napowietrzanie? No i cały czas zastanawiam się nad grazałką 150W ( powinna wystarczyć, ale jeśli to za mało to proszę o upomnienie ) Słyszałem, że lepiej mieć dwie grzałki ale wtedy 2x75W czy dwie 150 ( jedna w zapasie? ) Do wszystkiego musi się dać podłączyć termostat z cyfrowym wyświetlaczem temperatury, alarmem dzwiękowym gdy temp zmienia się o +/- 2 st C Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 3, 2009 Author Share Posted April 3, 2009 Nie mogę się doczekać mojego akwarium, więc zacząłem kompletować dodatki Oto link do mojego pierwszego kokoska viewtopic.php?f=7&t=6134 W pracy zakładam akwarium małe (25l), bez grzałki, z braku stałego dostępu do prądu więc będą raczej same gupiki ( już spore stadko pływa i czeka na dojrzenie baniaczka ) PS co sądzicie o kokosie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts