arkana Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Witam, - Akwarium ma wymiary 60x30x32, profilowane - Świetlówka 15W firmy Osram - Filtr 800l/h (To nie za dużo? Wprawia w ruch dosłownie wszystko, co jest w akwarium!) - Grzałka z termostatem - Podłoże to czarny żwir kwarcowy - Tło to czarny brystol Zastanawiałam się nad wieloma rybkami, przejrzałam sporo wątków, a zdanie zmieniłam kilka razy. Chyba przystanę na: - 1x bojownik - 8x razbory klinowe - 4x krewetki amano Z racji, że rybki są cieniolubne, a standardowa świetlówka jest zbyt słaba dla prawidłowego rozwoju większości roślin, zdecydowałam się na: - mech jawajski - anubiasy - rogatek sztywny - moczarka - wgłębka wodna - gałęzatka kulista - kryptokoryna becketa Proszę o rady i ewentualne korekty w obsadzie, doborze roślin itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalik1 Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Zobacz mój temat założony znajduje się u samej góry w dziale akwarium dla neonków: akwarium-dla-neonkow-t50944.html Poszukuje podobnie jak Ty informacji. Akwarium proste 60x30x30 które zakupiłem ma 54l więc profil Twój ma na pewno mniej oświetlenie wyjdzie Tobie na poziomie 0,3w/l jak nie więcej ja na początku dokładam odbłyśnik od tego sprzedawcy http://allegro.pl/jbl-reflect-40cm-odbl ... 07078.html tło czarne http://allegro.pl/tlo-tapeta-wys-30cm-n ... 28722.html filtr zakupiłem minikani 120 ma przepływ 350l wiec podobno jest ok. Sam jestem początkujący więc pewnie sporo osób jeszcze Tobie tutaj dużo napisze. Pozdrawiam i życzę powodzenia w zakładaniu akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkana Posted October 1, 2012 Author Share Posted October 1, 2012 Ponawiam prośbę o rady . Link to comment Share on other sites More sharing options...
klosek Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Obsada może być możesz jeszcze na dno dać otosy lub kirysy panda , a bojek może być w haremie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartex Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 A dlaczego otosek akurat na dno? Rośliny ok..., masz tu listę innych cieniolubnych: viewtopic.php?f=5&t=9355 Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkana Posted October 1, 2012 Author Share Posted October 1, 2012 Obsada może być możesz jeszcze na dno dać otosy lub kirysy panda , a bojek może być w haremie. Osobiście nie podobają mi się haremy bojowników, dlatego przystanęłam na wersji z tylko jednym samcem, niech sobie króluje w tym akwarium, ale samotnie. A z 'dennych' rybek coś poza otoskami i kiryskami się nadaje do tego litrażu i tej obsady? A dlaczego otosek akurat na dno? Rośliny ok..., masz tu listę innych cieniolubnych: viewtopic.php?f=5&t=9355 Przeglądałam już tę listę, duży wybór. Myślę, że na początek spis moich roślinek powinien mi wystarczyć, skoro sądzisz, że wybrałam je odpowiednio. Dziękuję! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts