asia1982 Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Za porada jednego z forumowiczów postanowilam oddac kolcobrzucha zielonego do sklepu. Zawiazlam go do jenego z najlepszych sklepów gdzie jak myslalam rybki maja fajne warunki. Wytlumaczylam Panu iz woda powinna byc zasolona itd. Oczywisciw wszystko wiedzial. FAjnie Dzisiaj rano zajechalam do sklepu i szok. Moja <> plywa razem ze skalarami i malymi rekinkami( nie pamietam nazwy). Zbraklo mi slów tym bardziej za skalary ja gonily. Ma podgryzione pletwy. Po wielkiej awanturze zabralam Wande do domu. I tak mysle co z nia zrobic? TO, ze oddam ryby to nie znaczy ze beda mialy lepsze warunki. Wczoraj pojechalam do znajomego ma akwarium 180 l i masakre 6 welonków 8 skalarow ze 30 molinezji, 2x olbrzymie glonojady, mieczyków a mieczyków, sumiki . Jak zapytalam co ty robisz, za duzo masz ryb, to uslyszalam ze w Polsce mial tak zawsze i jakas te ryby zyly. Pewnie i jakás zyly. Mialam mu oddac bocje wspaniale ale nie oddam. Stwierdzil ze te bocje fajne sa i sam sobie dokupi. Rece opadaja. A jak tak można pisać? Używaj Polskich znaków!//lopezz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Rozumiem że się zdenerwowałaś ale to raczej nie jest miejsce na zwierzenia i żale. Co masz z nią zrobić ? Hm , zapewnić lepsze warunki lub oddać komuś kto może zapewnić jej lepsze warunki. W sklepach ryby są traktowane jak towar a miłośnicy ryb przeważnie nie prowadzą sklepów zoologicznych. Bo to jest biznes i liczy się zysk. Nikt nie będzie stawiał 200L dla 1 kolcobrzucha a na pewno sam najlepiej by się czuł. To co zaobserwowałaś jest praktykowane w całej Polsce . A wierz mi że są sklepy o wiele gorsze o których nie chcę nawet myśleć. Prawda jest taka że wszystkich nie uratujesz, takie życie. Gdyby wszyscy myśleli inaczej świat byłby piękny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Asia1982 - a jakiej wielkości jest ten kolcobrzuch ? Bo skoro wymaga już zasolenia wody to powinien już być w stadium dorosłym, młode osobniki dorastają w rzekach więc nie ma większej różnicy w stopniu zasolenia, oczywiście częściowo podczas dorastania należało by tej soli dodawać ale to inna historia. Ja puki co mam 7 kolcobrzuchów zielonych w akwarium (typowo słodkowodne), do tego 3 skalary, 2 zbrojniki, 1 trzciniak, 4 bocje siatkowane, 5 danio malabarskie. Powiem szczerze że mimo że kocobrzuchy są małe (ok. 5-6cm) w porównaniu do skalarów to i tak przeganiają je po kątach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia1982 Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 Moj kolcobrzych ma ok 5 cm i jest sam w 140 l. Wode zasalam 3 g na 1 l wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asia1982 Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 Tak w drugim baniaku ma 4 bocje wspaniale. Baniak ma 218 l. i sa tam 4 x bocje wspaniale 16 x neon czerwony 2x glonojad 2 x ramireza 8 x kiryski albino 5 x platki 4x Cierniooczki Kuhla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts