premi Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 Witam, Mam w planach budowę reaktora co2 za filtrem kubełkowym. Wylot filtra w akwarium jest ustawiony tak by był ruch tafli wody. Czy takie rozwiązanie nie spowoduje dużego wytrącenia co2? Obecnie jest podawane poprzez szklany dyfuzor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krychan Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 Jeśli nie masz napowietrzacza to ruch tafli wody musi być, aby dostarczać tlen - inaczej obsada się podusi. Nie wytrąci to zbyt wiele CO2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekrybka Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 Jeśli nie masz napowietrzacza to ruch tafli wody musi być, aby dostarczać tlen - inaczej obsada się podusi. Nie wytrąci to zbyt wiele CO2. No nie mogę się z tym zgodzić. Sam podaję CO2 przez reaktor, nie napowietrzam a wylot filtra jest tak ustawiony aby taflą wody zbytnio nie poruszał. Ruch tafli wody usuwa CO2 równie skutecznie co napowietrzanie, przyducha nigdy mi się nie zdarzyła a poziom dwutlenku węgla jest na odpowiednim poziomie (stały test CO2/PH). Odpowiednią ilość tlenu zapewnią rośliny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts