domgra08 Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 Witam. Mam mały problem z moją roślinką. Dochodząc do szczegółów chciałbym opisać mój dylemat dotyczący przycinki mojej roślinki, a mianowicie nie potrafię zrobić tego w tak umiejętny sposób, żeby odrosła na nowo. Po skróceniu długości nożyczkami, roślinka po kilku dniach więdnie i kończy swój żywot, a warunki ku rozwojowi ma na pewno Zamieszczam jej zdjęcie, proszę o podpowiedź jak się nazywa i jak powinno się ją skracać. Owa roślinka otoczona jest czerwonymi elipsami. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 To limnophila sessiliflora. Rośliny w akwarium nie więdną. Co gnije?Dół,czy odcięta góra? Dobre warunki Podaj parametry,opisz zbiornik. Ps.Nie krzycz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domgra08 Posted September 26, 2012 Author Share Posted September 26, 2012 Racja, źle się wyraziłem. Odcięta góra ląduje w koszu, a dół zaczyna gnić. Warunki są na tyle dobre, że wszystko naokoło aż kipi, do tego stopnia, że roślinki w widoczny sposób oddychają w moim baniaku. 112l, 75W nawożę solami i mikro. Wszystko zrównoważony i wyliczone. ph 7,2 twardość średnia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 Tak wygląda u mnie po przycince,góra w idealnym stanie zasadzona obok,dół jak widać też się trzyma i wypuścił dwie nowe rośliny.Miejsce cięcia zaznaczone na czerwono. Więc zamiast mówić,że parametry masz OK.,to je podaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domgra08 Posted September 26, 2012 Author Share Posted September 26, 2012 Nie stać mnie na testy za 200zł do wszystkich związków i pierwiastków. Fosfor, Potas, Żelazo, Azot obliczyłem na podstawie kalkulatora i wierze na słowo twórcy, że będzie zdawało egzamin. Dozuje codziennie po odpowiedniej ilości określonej soli. Uważam, że efekty są. Wszystkie roślinki rosną bardzo szybko, a ta której zdjęcie umieściłem powyżej, wzrasta mniej więcej z prędkością 2cm/dzień. A jak rozumiem, wzrost roślin = odpowiednie parametry. Przyciąłem mniej więcej tak jak pokazałeś na zdjęciu. Dziękuje! ps. ubolewam, że na forum nie ma funkcji "Pomógł" or "Piwo" itp Ale masz moje wirtualne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts