Jump to content

Krewetkarium [20l]

pawelmis
 Share

Recommended Posts

Prezentuje mój drugi zbiornik tym razem dość mały :)

Wymiary : 25cm x 25cm x 30cm

Osprzęt:

Filtr : Pat Mini

Grzałka: Aquael 15w

Oświetlenie:

Aquael Econoline 11w

Zwierzaki:

xxx Red Cherry

2x otosek

1+1 gupiki z mojego poprzedniego akwarium 60l. Jeszcze nie w pełni wybarwione :)

kilka ślimaków helenek.

Parametry wody:

NO3 - 20-40 Niestety tutaj zaniedbałem troche , ponieważ nie robiłem testów , ostatnio mówię zrobie i wyszło że NO3 wyszło tragiczne odrazu zrobiłem podmiankę wody 50% i spadło o połowe za 1-2 dni znowu zrobię 50% podmianki.

NO2 - 0

PH - 8

NH3-0

PO4-0,5-1,0 też spowodowane pewnie dużym NO3

Mam mały problem bo bardzo wolno rozmnażają się te moje krewetki . Możliwe , że to było spowodowane właśnie takim wysokim NO3 kilka nawet padło. Mam zamiar dokupić jeszcze z 20szt i myślę , że wszystko wróci do normy.

Mam też prośbę co mogę dać na samo dno jako trawnik ? Bo mam tam taką roślinkę co dostałem niby trawka , ale ona w ogole nie rośnie , pewnie za słabe oświetlenie. Tylną ścianę mam pokrytą mchem , ale chciałbym nie bawić się w siatki , żeby tego nie było tak widać.

Tylną ścianę mam pokrytą mchem , ale chciałbym nie bawić się w siatki , żeby tego nie było tak widać.

Wywal siatkę a sam mech oprzyj na ściance akwarium i czymś podeprzyj żeby trzymał się na ściance, po pewnym czasie mech przytwierdzi się do szkła ale tylko nowe pędy, miałem tak u siebie w akwarium że korzeń z mchem był oparty o tylną ściankę a gdy po jakimś czasie wywaliłem korzeń okazało się że mech pnie się po szkle, szyba jest co prawda trochę zagloniona bo tylnej ścianki nie czyszczę to pewnie zwiększa przyczepność mchu.

• 2 weeks later...

Mam mały problem ponieważ mierzyłem jakiś czas temu No3 i niestety miałem ponad 40 mg\l zrobiłem podmiankę 50% i dalej to samo , robie podmianki co 2-3 dni i niestety nie spada No3. Co zrobić ? Robić podmianki codziennie po 30-40% aż do uzyskania 10-20mg??

Nie , wszystko robie kropelkowo. Mam ta walizke z aqua i tam sa te wszystkie testy. Sprawdzilem karnówke, która nalałem dzisiaj do garnka na podmianke na jutro i on ma 20mg\l o tez calkiem sporo, co teraz zrobić ? Podmieniać aż będzie 20 i tak trzymać ?

Zrobiłem małą przycinke i kupiłem małego heńka mam nadzieje , że zrobi ładny trawniczek. Moje pytanie jest następujące czy NO3 na poziomie 20-30 może być w takim akwa ? Bo niestety moja kranówka ma No3 około 20 , chyba że da się jakoś obniżyć No3 także jeśli się da to proszę o jakąś informacje jak.

• 2 weeks later...

Mam takie pytanko bo mam w tym akwarium z krewetkami parke gupikow i 2 otoski czy możliwe jest żeby któraś z tych ryb jadła krewetki ? Bo w tylnym dolnym rogu co jakiś czas jest trup krewetki i np. jest on w połowie zjedzony , same się chyba nie zjadają prawda ? Tak jakby jakaś ryba zjadała powoli te krewetki . Prosiłbym o jakąś odpowiedz.

Nie mowie o bialym trupie jak to nazwalem bo wiem że to pancerz , mowie o całej zdechłej lub zabitej krewetce.

I teraz rodzi się pytanie- czy krewetka zdechła i coś ją nadżarło?

Czy coś krewetkę zatłukło?

u mnie helenka zabiła 2 krewetki. I jestem tego pewny, gdyż raz obserwowałem jak na swój szybki ślimaczy sposób - chwyciła małego crystala i zaczęła jeść.

Innym razem znalazłem część truchełka.

Polecam obserwację.

• 3 weeks later...

Witam, niestety padaja mi ciągle jakieś krewetki nie mogę się pozbyć wysokiego NO3 co zrobić ? Ja widze trzy opcje.

1- pożycze od kogoś akwarium lub kupie jakieś małe za 20-30zl i tam przerzuce te krewetki do momentu aż tutaj w tym akwarium znowu dojrzeje woda.

2- przerzucić krewetki na chwile do jakiegoś garnka czy coś , wymienić wodę w tym co teraz są przemyć podłoże i na nowo je wpuścić .

3- wypompować całą wodę i wlać wodę z akwarium malawi , w sumie to jest dobra woda , jest tam małe No3 i moim zdaniem nie powinna zaszkodzić krewetką ?? Proszę o pomoc.

Przepraszam , że nie odpisywałem , ale podjąłem pewne środki i czekałem na przesyłkę. Otóż postanowiłem zmienić podłoże i całą wodę. Zakupiłem podłoże dla krewetek AQUA ART SHRIMP SAND tam pisze w instrukcji, że po kilkunastu godzinach parametry będą już ok żeby wpuścić krewetki . Naturalnie woda musi przejść cykl , ale wpuściłem z 40% wody z malawi i dolałem nowej. Krewetki mam na_razie można powiedzieć w szklanej kuli co się trzyma "złote rybki" :) i na_razie mogą sobie tam żyć co dziennie będę im podmieniał część wody i tak po półtora tygodnia wpuszczę je. Chociaż wpuściłbym je od_razu... Jak wyławiałem krewetki zauważyłem ciekawe zjawisko , otóż oprócz krewetek i ślimaków pływały tam jakieś dziwne stworzenia , nie wiem czy to małe malutkie krewetki, czy jakiś szkodnik. Wyglądało to jak jakiś tasiemiec czy coś dość długie około 2-3cm białe cienkie wije , no nie wiem jak to nazwać . Wiecie może co to jest w ogóle ? Kilkanaście sztuk wyłowiły się z krewetkami i pływają w tym baniakiem.

// Pisownia :!:

Nantai