Adzi0 Posted September 25, 2012 Share Posted September 25, 2012 Witam. Ostatnio mam plagę ślimaków i mimo, że wszystko wymyłem, wyparzyłem, zrobiłem restart to i tak dziś [od wczoraj] pojawiło się kilka śliamaków... Mam obsadę: 3 kiryski, 7 neonków, 2 brzanki sumatrzańskie, glonojada ~20cm i chciałbym dokupić ze 2 bocje. Czy bocje nie zjedzą mi neonków ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adzi0 Posted September 25, 2012 Author Share Posted September 25, 2012 100l... Wiem, że mało jak na takie akwarium, ale właśnie planuję to zmienić. To może jakieś rady ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adzi0 Posted September 25, 2012 Author Share Posted September 25, 2012 A jakaś inna opcja na te ślimaki ? Prócz helenek... Dokupie tych co mam, a czy coś jeszcze mogłoby się zmieścić z aktualną obsadą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krychan Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 Ja w akwarium 112l mam bocje lochochatą - również pływa u mnie kilka neonków i nie stanowi to problemu. Wytępiła plagę ślimaków. W odróżnieniu do bocji wspaniałych nie rosną tak wielkie i z powodzeniem możesz trzymać parę w 100l (pamiętaj o kryjówkach dla nich). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmp2 Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 Jest kilka odmian bocji które zjadają ślimaki i nie rosną tak wielkie, nie wiem czemu wszyscy uparcie kupują wyłącznie wspaniałą. A ta ryba jest kolejnym przykładem, że w sklepach zoologicznych sprowadza się ryby które są atrakcyjne a większość akwarystów nie jest wstanie im zapewnić dobrych warunków. Sprzedawcy natomiast nie zapytają czy posiadamy odpowiednie warunki. W niektórych krajach jest już tak że kupujący musi wypełnić mini test, nim kupi jakiekolwiek zwierzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franc Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Moim zdaniem możesz bez problemu wsadzic tam bocje lohachatą albo striatę.Ja trzymam neony simulans z tymi bocjami i żyją sobie w zgodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts