zuzka Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Cześć W akwarium jako podłoże mam kamienie ... Chce zmienić wystrój i planuję kupić żwirek . I obiło mi się o uszy, że żwirek gdy się zabrudzi można w jakiś sposób go przepłukać, a nie od razu wyrzucać do śmietnika. Nie wiem na ile jest to prawdą, ale jeśli tak to wiecie może jak czyścić taki drobniutki żwirek, żeby systematycznie nie kupować nowego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 nie kupuje sie nowego żwirku kupujesz odmulacz i przy podmiance wody odmulasz odrazu żwirek taki odmulacz kosztuje naprawde niewiele i ja przynajmniej nie polecam tego na baterie (miałam i jednak lepszy jest taki zwykły) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzka Posted April 1, 2009 Author Share Posted April 1, 2009 widziałam taki odmluacz w sklepie, rzeczywiście śmieszne pieniądze, ale jak się z niego korzysta? zdoła bardzo dobrze oczyścić żwirek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 jasne że zdoła jak pójdziesz do sklepu to niech Ci go pokażą i tam napewno będzie instrukcja obsługi u mnie wystarcza wiaderko odmulacz i męska ręka do wylewania wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzka Posted April 1, 2009 Author Share Posted April 1, 2009 ok dzieki za rade w jakis dzien wskocze do sklepu i kupie zwirek ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 nmzc pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukix Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Ale pamiętaj żeby przed włożeniem do akwarium kilka razy go przepłukać! Później już tak jak mówiła anija277. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzka Posted April 1, 2009 Author Share Posted April 1, 2009 ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Cześć W akwarium jako podłoże mam kamienie ... Chce zmienić wystrój i planuję kupić żwirek . I obiło mi się o uszy, że żwirek gdy się zabrudzi można w jakiś sposób go przepłukać, a nie od razu wyrzucać do śmietnika. Nie wiem na ile jest to prawdą, ale jeśli tak to wiecie może jak czyścić taki drobniutki żwirek, żeby systematycznie nie kupować nowego? proponuję pieniądze za odmulacz wydać na cukierki albo piwo, i zrobić go samemu jest dużo lepszy. budowa banalna, obcinasz w plastikowej butelce dno ewentualnie 1/4 butelki litrowej lub pół litrowej, w korku robisz otwór mniejszy niż średnica wężyka, najlepiej wężyk 8 lub 12mm, następnie wężyk wciskasz 2cm do środka, i gotowe a odmulasz tak, że przebijasz się butelką przez żwirek w danym miejscu aż do dennej szyby i zasysasz wodę i siup do wiaderka. kamienie "tańczą" a brud wylatuje. żeby się nie nassać ciągle, wystarczy przytkać wylot wężyka kciukiem przesunąć dalej odmulacz puścić i będzie dalej ciągnęło. itd aż poodkurzasz. odmulacze te najtańsze mają jako końcówkę coś w rodzaju stożka o małej średnicy, jest do bani, zapycha się zanim go w ogóle dobrze wbijesz w podłoże tak wiec w/w sposób jest tańszy i lepszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SupeRyba;) Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 No no,naprawde fajny był by taki odmulacz zrobiony samemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctorX Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 a koleżanka to chce w końcu żwirek czyścić czy odmulić podłoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts