MarcinG. Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Witam Forumowiczów. baniaczek ma wymiary 37x19x26cm czyli ok 20l filtr - początkowo Aquael Fan micro plus, zmieniony na Aquael Pat Mini oświetlenie - Aquael Decolight 11w grzałka 25w temperatura 25 -26*C twardość ze strony wodociągów - 3,9 – 7,3* (stopni niemieckich) nawożenie: Co2 - w płynie firmy Azoo w drodze - makro, mikro + kulki z allegro od użytkownika Romster2 Aktualna obsada: 4x Samiec Gupika pawie oczko 6x Red Cherry Rośliny: Ponikło igłowate - Eleocharis acicularis Moczarka Mech jawajski Blyksa japońska – Blyxa japonica Bakopa drobnolistna Hydrocotyle sp.Japan Nadwódka zmienna - Hygrophila difformis Ludwiga Początki: EDIT: Zaktualizowałem wyposażenie i obsadę, zdjecia z pierwszej strony są już nieaktualne, nowe zdjęcia będą dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
btard Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Cała obsada do oddania przy tym litrażu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Wszystkie ryby do oddania. Zdecyduj się na krewetki, i tylko na nie. Prawdopodobnie masz w kranie wodę powyżej 7,0 Ph średnio twardą-twardą, więc jak na początek nadawałyby się dobrze. Jakie masz oświetlenie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinG. Posted September 24, 2012 Author Share Posted September 24, 2012 Aquael DecoLight 11w Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Idealne wymiary na Heterandria Formosa czy Neoheterandria Elegans. Boraras Merah czy Brigittae też dałyby w tym zbiorniku radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Locdog, te ryby mogłyby być ale nie wiesz jak jest z wodą. Jakie ta szklanka ma wymiary ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 W pierwszym poście są wymiary. 37x19x26 czyli 19 L. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinG. Posted September 25, 2012 Author Share Posted September 25, 2012 Będe szukać ryb wymienionych przez Locdog myślę że znajdę coś w okolicy. a co z Microrasbora Galaxy? i jak z Gupikami? Mam dostęp do Gupików Endlera i krewetek od hodowcy. Dziękuje za już otrzymane wskazówki ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinG. Posted September 28, 2012 Author Share Posted September 28, 2012 Akwarium ma nowych mieszkańców Poprzedni mam nadzieje znajdą nowy dom. W zamian za oddane ryby wziąłem 4x samiec gupika pawie oczko. Planowałem 1+2 ale niestety już nie było samic w akwarystycznym. Wkrótce dojdą także krewetki Red Cherry. Zmieniłem nieco aranżację i zastanawiam się nad ustawieniem filtra. na tylnej ściance wygląda lepiej, czy warto mieć załączone napowietrzanie? Wkrótce dojdzie również większy brystol na tło. Proszę o opinie i wskazówki ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Tego kokosa przeciął bym na pół i ukrył w zaroślach bo pomniejsza akwarium . Wyłącz bąbelki wylot filtra ustaw tak aby poruszał taflą. Ogólnie ładnie ładniejsze niż pierwsze moje akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Daj wylot filtra do góry, żeby mieć ruch tafli wody. Będziesz miał lepsze natlenienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinG. Posted September 28, 2012 Author Share Posted September 28, 2012 Pokazały się glony, jak z nimi walczyć? Zapewne dobrze będzie czymś nawieźć, jaki niedrogi nawóz polecacie? Opłaca się bawić w bimbrownię? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid N Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Dosadź roślin, odpal bimbrownie. Swoją drogą to mógłbyś wymienić ten filtr na kaskadę lub kubełek aquael minikani, na pewno zwiększysz przestrzeń życiową dla ryb i pomoże ustabilizować ten mały zbiorniczek Kokos także zmniejsza zbiornik i nie pasuje do reszty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaraMysz Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Rada typu "odpal bimbrownie" bezcenna dla kogoś, kto jest laikiem chociażby odnośnie bąbelków z filtra... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emio_ck Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 I dostałeś piękny artykuł, napisany przez jednego z naszych kolegów i zamiast poczytać, przemyśleć, to poszedłeś do sklepu i kupiłeś gupiki, które definitywnie NIE nadają się do Twojego zbiornika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasek4321 Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Co do tych głupików to są to najprawdopodobniej importy więc i tak zaraz padną.. A co do ryb nadających się do twojego akwarium świetnie nadają się microrasbora galaxy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinG. Posted September 29, 2012 Author Share Posted September 29, 2012 Emio_ck Ten sam kolega w pytaniu o obsadę powiedział, że moge trzymać do 6 gupików w tym temacie: http://forum.superakwarium.pl/post465922.html#p465922 Więc proszę o podzielenie się wiedzą na podstawie której twierdzisz że to akwarium nie nadaje się dla gupików. Co sądzicie o tych nawozach: http://allegro.pl/aqua-art-co2-w-plynie ... 19171.html http://allegro.pl/aqua-art-planta-gaine ... 16034.html będą dobre do mojego akwarium? Kokosa planuje zastąpić korzeniem z mchem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaraMysz Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Co do tych głupików to są to najprawdopodobniej importy więc i tak zaraz padną.. Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Co do reszty wypowiedzi nie będę opiniowała. Zacznijcie dawać sensowne rady, bo polecą +1 za spamowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Co do tych głupików to są to najprawdopodobniej importy więc i tak zaraz padną.. A co do ryb nadających się do twojego akwarium świetnie nadają się microrasbora galaxy. Dobry żart. Gupiki z importu padną a Microrasbory w przymałym dla nich akwarium będą czuc się wysmienicie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinG. Posted October 11, 2012 Author Share Posted October 11, 2012 Zaktualizowałem pierwszy post Aktualne zdjęcie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micuch11 Posted October 12, 2012 Share Posted October 12, 2012 No no akwarium powoli robi się coraz ciekawsze i zarośnięty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinG. Posted October 12, 2012 Author Share Posted October 12, 2012 Dziękuje za opinie i proszę o kolejne, oraz jakieś pomysły co mozna dodać/zmienić Dzisiaj dotarły nawozy od użytkownika Romster2 Będę dodawał zdjęcia co tydzień, bez przycinania roślin Zobaczymy jakie efekty da nawożenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinG. Posted October 20, 2012 Author Share Posted October 20, 2012 Po tygodniu od rozpoczęcia nawożenia jestem zadowolony ;D Bakopa codziennie przyrasta około centymetra ;D Tak wiec mimo że miałem nie przycinać, zrobiłem dzisiaj małe porządki i poprzesadzałem nieco rośliny Pojawiają się zatoczki w związku z czym do akwarium trafi jedna Helenka ;D Myslę nad zmianą filtra, na allegro są dość nie drogie używane EHEIM-y 2211 Warto w coś takiego inwestować? Czy lepiej kupić kaskadę FZN? Troche zdjęć: (niestety mam dość kiepski aparat) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czesiek Posted October 20, 2012 Share Posted October 20, 2012 Filtra absolutnie bym nie zmieniał , ten co masz całkowicie wystarczy. Ogólnie akwa OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts