Jump to content

Skalar- co to za choroba, jak leczyć?

Recommended Posts

Hej, pisałam o chorobie mojej skalarki już wcześniej na innej stronie tego forum. Tytuł ogólny był "rybki" a podtytuł "skalar- zapraszam miłośników skalarów do lektury" Niestety pomoc była troszkę słaba, myślę, ze tutaj będzie większe doświadczenie na temat chorób.

Pesco (z j. włoskiego ryba) [czyt. Peszczo] ;) bardzo martwi mnie swoim zachowaniem... A mianowicie pływa bokiem, luk kładzie się na dnie na brzuchu. Pływa blisko lustra wody, blisko filtra. Temp. w akwa. to 24*C. Skopiuję ze starego postu (mojego) parametry wody i podam wam. Postaram sie też dodać zdjęcie Pesco jak pływa... Mam nadzieję, że pomożecie. Co do diety rybek to nie jest za bardzo urozmaicona... niestety zapomniałam o tym. Dostają karmę "TetraMin", na opakowaniu jest zdjęcie skalara i innych ryb. Ostatnio sklepikarka poleciła mi tą samą karmę z innymi witaminami. Pesco najpierw jadła ją z wielkim smakiem a teraz wypluwa.

akwa. ma 65 litrów. (wiem, że to za mało dla skalara ale bardzo przywiązałam się do rybki, a ona do mnie)

w akwa. mieszkają

Pesco1x-skalar (samiczka)

Pomarańcza1x- mieczyk (samiczka)

neon inessa 5x (???) ;P

Gucio1x- glonojad (nie wiem czy samiec czy samiczka bo nie umiem rozpoznawać)

Otosek 1x (nie umiem rozpoznawać płci)

Nie dawano zdechła mi molinezja czarna też samiczka... chowała się nad filtrem i mało jadła. Nie łapała płatków karmy...

Kiedyś miałam również gupiki ale zaraz po 1 dniu życia zdychały albo miały pleśniawkę.

Hmmm... to chyba wszystko. Mam wielką nadzieję, że pomożecie... :)

Wydzielam.

Zakładaj tematy w odpowiednich działach//

Dulle

Po pierwsze:

Akwarium jest za małe dla tej ryby (Skalara).

Ona wymaga minimum 200 l - ważna jest wysokość minimalna 50 cm.

W ciasnym akwa spotkasz się z kilkoma problemami:

1. Zatrucia + przyduszenie - duże ryby zanieczyszczają wodę swoimi odchodami i ciężko utrzymać jej dobrą jakość (skalar + glonojad)

Woda jest dla nich jak powietrze, więc wyobraź sobie jakby było ciężko wytrzymać w małym pokoju z kilkoma osobami bez wietrzenia go przez tydzień. Brakuje im tlenu bo woda nie nadąża się napowietrzać.

Ryby trują się amoniakiem i brakuje im powietrza.

2. Stres - ryba nie ma gdzie się rozpędzić - pływa i już po chwili musi zawracać. Staje się nerwowa.

3. Karłowacenie - jak wiemy, ryba przestaje rosnąć, gdy akwa jest za ciasne. Jednak jej narządy wewnętrzne rosną dalej - z czasem zaczynają ją rozsadzać od środka. To oczywiście prowadzi do przedwczesnej śmierci ryby i to w niezbyt przyjemnych warunkach.

Następną sprawą jest, że masz ryby o różnych wymaganiach co do parametrów wody. Jedne wolą twardą drugie miękką - poczytaj o tym.

Pozdrawiam i życzę powodzenia//

Dulle

Po imionach nadanych rybom, wnioskuję, że jesteś jeszcze bardzo młodą osobą ;) , ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trochę poczytać i sprawić sobie ryby, które dadzą radę w Twoim litrażu i nie zaczną po prostu zdychać. W pierwszej kolejności oddaj skalarka, jeśli nie padnie (uwierz, nie przywiązał się i nie będzie mu smutno ;) ), potem zbrojnika i mieczyka...

Poczytaj o rybach, pooglądaj zdjęcia- w polskich sklepach dostępne są setki pięknych gatunków, wiele z nich świetnie się będzie czuło w Twoim akwarium, tylko musisz poszukać !!

Postanowiłam obdzwonić znajomych i popytać się czy mają akwa. i ile litrów. Jeśli plan sie nie powiedzie mam jeszcze jeden pomysł aby uzbierać trochę pieniędzy i zaopatrzyć się w 100 litrówkę. Myślę, że jeśli nie uda znaleźć się domu dla moich rybek 100l. im wystarczy...

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...