schwimmen Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Witam. Mam zamiar kupić akwarium 200l. Są w nim już: 3 skalary(w tym jedna para, która składała już parę razy ikrę), dwa neony i kilka krewetek red cherry. Wiem, ze neony nie pasują do skalarów, więc planuje je wpuścić do akwarium 54 litrowego, w którym jest już 8 neonów. Teraz będzie ich 10. No i zostają 3 skalary. Z krewetkami nie wiem co zrobię, ale raczej zostaną. I teraz rodzi się pytanie co dodać jeszcze do skalarów. Początkowo chciałem puścić do niego moje neonki, ale poprzedni właściciel miał ich dość dużo, a zostało mu tylko dwie sztuki. Myślałem o obsadzie: - 3 skalary - 3 lub 4 P.Kakadu - 1 lub 2 zbrojniki niebieskie + coś z ławicowatych(nie są konieczne, nie wiem nawet jakie wybrać) Czy powyższa obsada może sprawiać problemy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamyz Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Neony mogą być ze skalarami sam mam w mojej dwusetce tak i nic złego się nie dzieje najlepsze są neony czerwone bo rosną największe:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Bystrzyki ozdobne są wystarczająco wysokie żeby skalary nie miały głupich pomysłów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
schwimmen Posted September 22, 2012 Author Share Posted September 22, 2012 A tą obsadę którą podałem jest ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasek4321 Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Ja osobiście trzymałem kiedyś skalary z neonami,co prawda po roku czasu z 40 zrobiło się nieco mniejsze stadko około 20 szt ale myślę że można tak połączyć,a zbrojniki niebieskie trzyma się w parach więc postaraj się wybrać liczby raczej parzyste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
schwimmen Posted September 22, 2012 Author Share Posted September 22, 2012 Jednak z neonów zrezygnuję i zostawię je w 54l baniaczku. Mam je już 3 lata i nie chciałbym, aby stał łupem dla skalarów. Na razie myślę o: - 1+2 Kakadu(czy lepiej 3 samiczki?) - 2 zbrojniki niebieskie - 3 skalary + jakieś ryby ławicowe(na pewno nie neonki, wybiorę coś innego np. może tetry) A czy kakadu może być ze skalarami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Może być, tylko musisz zagracić potężnie dno drewnem, liśćmi i kępkami niskiej roślinności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
schwimmen Posted September 22, 2012 Author Share Posted September 22, 2012 Mam zamiar dać korzenie, kokosy. Rośliny bym chciał jak najbardziej mało wymagające. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Zwartki i żabienice. Nie kupuj kokosów w akwarystycznym. W jakimś markecie kupisz kokosy po max 5 zł sztuka, a będziesz mieć z tego kryjówkę+napój+deser ;p I lepiej wyglądają jak je samemu rozerwiesz na połówki i użyjesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
schwimmen Posted September 23, 2012 Author Share Posted September 23, 2012 A nie ma ktoś może namiarów na tanie, ładne, ze sprawdzonego źródła roślinki? W sklepie zoologicznym są strasznie drogie, a przez alegro wiecie jak to jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts