Jump to content

Zbrojnik niebieski. Odcisk?

Recommended Posts

Pytanie odnośnie dziwnej plamy na brzuszku glojcia.

Akwa 54L. Awaryjny start 6 dni temu. Stare pękło. Był dodawany biostarter i witaminy w płynie.

NO3 5-7 mg/L . Max 10mg/L po tygodniu. Kropelkowe testy Akti.

Podmiana raz w tygodniu 20% + odmulanie. Filtr raz w miesiącu.

Twardość. Nie mam pojęcia, zacieki nie zostawiają kamienia. Wodę kupuję w baniakach, kranówa w gdańsku jest ble.

Obsada. 2 Zbrojniki niebieskie (samiec + samica), 4 Brzanki sumatrzańskie, 1 Gupik, 3 ślimaki.

Przy łapaniu ryby w siatkę zauważyłem tą plamę. Wydaje mi się że miał już ją wcześniej, ale glowy nie dam. W starym akwa glojcio upodobał sobie głównie przesiadywanie na grzałce, ewentualnie w wykopanej pod korzeniem jamce.

Objawy u ryby. Jedynie ta plama na brzuchu. Nie powiększa się. Karmiony granulkami dla zbrojników. W nowym akwa stracił na nie ochotę, przyłapałem go na podjadaniu Kabomby i intensywnym odsysaniu korzenia (leży inaczej niż w starym akwa). Płatki ze spiruliną też glojcio poskubie. Ogólnie większość obsady przerzuciła się na skubanie Kabomby, w starym akwa nie miałem bo zjadły. Apetyt sprawdzany przy zapalonym świetle, posiałem gdzieś latarkę żeby przydybać go w nocy.

Pytanie moje brzmi następująco. Czy może to być odcisk? Od siedzenia w ciasnych zakamarkach? To brunatne na plamce, to glon. Identyczne miałem na grzałce gdzie przesiadywał.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jeśli czegoś wam zabraknie do diagnozy, uzupełnię pierwszy post. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Akwa powinno dojrzewać przed wpuszczeniem ryb 3 tygodnie, ale jeśli dałeś stare podłoże bez płukania do i stary filtr, to jakoś powinny dać radę.

Jak duże było wcześniejsze akwa?

Zbrojniki wymagają akwarium o minimalnej długości 80 cm.

Inaczej karłowacieją i chorują a w konsekwencji zdychają.

Ze starego przełożyłem żwir i gąbkę z filtra. Miało niestety 25L, dla pojedynczego Bojownika, który poległ ze starości (u mnie był 4 lata). Rodzinka postanowiła mi zrobić "niespodziankę". Ryby siedziały w nim ze 4 miesiące. Nowe ma 60cm długości na 35cm szerokości. Dzisiaj zauważyłem znaczny rozrost roślin, muszę sprawdzić NO3.

Pozostaje pytanie co to kurde za plama. Dwukrotnie przestudiowałem encyklopedie rybich chorób, i niczego podobnego nie znalazłem. Z wyjątkiem problemów żołądkowych. Tyle że ryba robi jak koń...

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...