rzulf84 Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Witam! Jestem "świeżym" akwarystą choć od małolata interesowałem sie tematem (do tej pory w mojej historii zbiorniczki 47l, 70l, i ostatnio 30l ale to wszystko baaaardzo amatorsko ). Teraz chciałbym trochę poszerzyć swoje horyzonty. Podstawową wiedzę już mam więc przyszła pora na 200l w zestawie diversa odkupione w dobrej cenie na allegro Chciałbym żebyście wyrazili swoją opinię na początek ok 3 tyg. po starcie... Kilka dni temu porobiłem kilka podstawowych testów wody. Wyniki: GH-15 KH-6 PH-7,4 NH3-0 NO2-0,3 N03-5 Temperatura 23-24st C, oświetlenie 2x39W ( Hailea Sunshine i Sylvania Aquastar 10000K. Wiem że to mało ale niestety nie da rady nic dołożyć poza odbłyśnikami). Stosuję Carbo firmy Planta Gainer, żelazo w tabletkach Crypto(Tetra) oraz Planta Min(Tetra).Moja obsada w akwarium: Flora- Anubias, Kryptokoryna, Lotos, Glossostigma, Żabiebica, Gałezatka. Fauna- Neony, Kiryski, Rodostomus, Gupik, Glonojady, Razbory. Co sądzicie o tych wynikach? Jakie parametry ew. warto dodatkowo zbadać? Czy przy tak dość marnym oświetleniu nawożenie co2 z butli ma sens? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 NO2 jak na razie jeszcze za duże. Poczekaj aż spadnie do max 0.1 Światło to takiego akwarium jest w porządku. Dodatkowo nawożenie CO2, więc luz. Do większości Twoich roślin to oświetlenie jest dobre. Tylko po co Ci taka barwa świetlówki 10000K? Proponuję zamienić ją na 6500K a drugą na 8500K, ale moc niech będzie taka sama. Faunę podaj w dokładnej ilości, bo zupa rybna to też nie bardzo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzulf84 Posted September 22, 2012 Author Share Posted September 22, 2012 Obsada rybna to: -16 neonów -4 razbory -1 gupik -5 zbrojników (tu najchętniej zrobiłbym redukcję) -2 Pseudomugil furcatus (nie wiem czy jest odpowiednik polski nazwy) -4 kirysy -4 rodostomusy Chciałem jeszcze dorzucić z 4 ramirezki ponieważ zawsze mi się strasznie podobała ta rybka. Waham się jeszcze tylko dlatego żeby nie było ścisku w zbiorniku. A co do CO2 podobno przy podawaniu trzeba nastawić się już konkretnie na nawożenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Zbrojników za dużo. Najlepiej dałbym 2 parki. Zrobiłbym jedną ławicę np. 30 Neonów Inessa Jeśli chcesz ramirezki to proponuję 6 szt. Kirysy min 6 szt. Przy CO2 dobrze było by kontrolować NO3, PO4 i w razie czego uzupełnić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzulf84 Posted September 22, 2012 Author Share Posted September 22, 2012 Czyli do tego co już jest (poza zbrojnikami) mogę spokojnie dorzucić 14 neonów, 6 ramirezek, 2-4 kirysy i nie będzie ciasno? Myślałem jeszcze o otoskach z pożytkiem na ew. glony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Ale to co pisałem wyżej to ogólna obsada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts