bynocny Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Witam Akwarium 60x30x30 54l Filtr Fluvel 105 Grzałka 50W Oswietlenie 2x15W Podłoze Ziemia ogrodowa + Żwirek Wystartowało to z 5-6 godzin temu i wyglada to tak https://www.dropbox.com/s/weas4fzatonui2g/2012-09-21%2020.22.50.jpg ps. jakos zdj slaba ( Czy mam coś zmienić coś dodać coś wyjąć? Na co mam zwrócić uwagę? Czy rurki od filtra sa w dobym kierunku ustawione? Czy może rośliny się nie nadają ? Proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy post Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Tak z ciekawości- co to za roślina z prawej?? Aranżacja równie brzydka, jak u mnie , ale tu prędzej da się coś naprawić- fajny żwirek jak dla mnie i dobre tło. To pseudo drzewo takie .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bynocny Posted September 21, 2012 Author Share Posted September 21, 2012 ta roślina z prawej to jest chyba Cardamine lyrata ale pewny nie jestem wszystkie te rośliny dostałem w prezencie xD a co pseudo drzewa tez nie jestem przekonany , zainwestował bym ten mech w co innego tylko w co nie mam zielonego pojecia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micuch11 Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Za mało zielska więcej więcej zrób busz schowaj grzałkę i wlot filtra za jakąś rośliną np.nurzańcem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Aranżacja równie brzydka, jak u mnie Pokaż to porównamy bo nie wierzę Aranżacja właściwie nie istnieje-podłoże masz zniwelowane jak ukraiński step przez co zbiorniczek będzie nudny jak flaki z olejem Drzewko fajna sprawa tylko musisz je bardziej wyeksponować bo ledwo to widać Roślin musisz koniecznie dokupić-wystrzegaj się mega zestawów na allegro-spokojnie możesz kupić u Sławka A te skałki wyglądają jak zawalony dolmen-poszukaj bardziej naturalnego ułożenia w innych zbiorniczkach 8-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Aranżacja równie brzydka, jak u mnie Pokaż to porównamy bo nie wierzę Uwierz. Nawet nie wrzucam- bo raz, że zabiją mnie za zdjęcia komórką na którym nic nie widać, dwa- sama wiem, że mam brzydko jak w d.... u Murzyna, więc nie potrzebuję innych, żeby mnie w tym przekonaniu utwierdzili. 8-) Przepraszam za OT ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek10 Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Jak przedmówcy schowaj tą grzałkę i wlot filtra bo strasznie rażą w oczy. Przydał by się jakiś trawnik na 1 plan. Jak na początkującego jest nie najgorzej. Jaką planujesz obsadę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bynocny Posted September 22, 2012 Author Share Posted September 22, 2012 kto to sławek?? xD nie obrażając nikogo co z grzałka i tym filtrem to mam nadzieje ze egeria mi tam zakryje ładnie na pierwszy plan tylko jaka roślinę? na moje oświetlenie? obsadę jaka planuje to: 1+3 bojownika syjamskiego 10 neonkow 5 kiryskow panda powiedzcie mi czy ta woda zrobi się normalna bo jak narazie mija 2 doba i nadal śnieżyca w akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 slawek121-u7267.html Możesz też pogrzebać na swoim wojewódzkim forum, ludzie często oddają rośliny z przycinki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Bazalt pryz kiryskach to zły pomysł. Lepiej je olej. Zamiast tego proponuję krewetki amano. Dodatkowo rozważ jakieś razbory zamiast neonów, całość razem będzie się komponować w obrębie Azji. Oprócz tego dobrym pomysłem są jakieś mięczaki w akwarium: świderki, ampularia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bynocny Posted September 22, 2012 Author Share Posted September 22, 2012 hmm czyli proponujesz tak : 1+3 bojownik syjamski 10 rozborek 5 krewetek ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Ogólnie tak, ale zastanów się czy na pewno chcesz samice bojka. Samemy samcowi przykro nie będzie, a jak będzie mieć partnerki, to często-gęsto możesz mieć stresowe sytuacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bynocny Posted September 22, 2012 Author Share Posted September 22, 2012 hmm jakoś mi się to nie widzi jak samotnie pływa sam samiec .. a może coś innego zamiast tych bojowników? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 No można by prętniki karłowate, ale ja Ci proponuję jednak po prostu kupić jednego naprawdę wypasionego samca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bynocny Posted September 22, 2012 Author Share Posted September 22, 2012 heh a pomyśl jak jeszcze 3 zajebiste samiczki koło tego bóstwa pływają hehe (uparty jestem) i jakoś te razbory tez mi się nie widza Zostanę chyba przy takim czymś 1+3 bojki 10 neon i pytanie co na dno?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Bezkręgowce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bynocny Posted September 22, 2012 Author Share Posted September 22, 2012 krewetki rc moga być? jak tak to ile sztuk Ogólnie to zgłupiałem :/ To tak 1+3 bojownik 10 razbora klinowa 6 krewetek rc może tak zostać ? ps.bo te krewetki co podałeś to je Ciężko na allegro kupic a co dopiero w moim małym miasteczku ( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Nie wiem- ostatnio odwiedziłam rodziców- w ich 370l pływa ze skalarami ławica rasbor klinowych. Jak na siebie, osiągnęły naprawdę imponujący rozmiar !! Nie widziałabym 10 takich bydlaczków w 50 litrach. Tutaj w kompendium wiedzy o rybach jest podane że ma około 4cm, te u rodziców spokojnie mają około 5. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daemon37 Posted September 23, 2012 Share Posted September 23, 2012 na razie szału nie ma, jest jakoś pusto i nudnawo. Może spróbuj trochę tak uformować podłoże, żeby drzewko ustawić na górce, akwarium doda to głębi, bazalt dla kirysków odpada, albo zmień podłoże, albo rzeczywiście amanki cierpliwość w końcu zostanie wynagrodzona, krewetki te można znaleźć na allegro, a jeśli kupować to teraz bo temperatury są jeszcze akceptowalne dla przewozu żyjątek, jak przyjdzie zima to będziesz do wiosny załatwiony powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 23, 2012 Share Posted September 23, 2012 Krewetki amano na allegro są w ilościach hurtowych. Co do argumentu samotnego pływania. I tak będzie pływać samotnie, bo samice będą mu towarzyszyć tylko jeśli ich drogi będą w tym samym kierunku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bynocny Posted September 23, 2012 Author Share Posted September 23, 2012 Ciekawe czy w Jankach koło Wawy dostane takowe krewetki dzwoniłem nie maja ( Bo jakoś w allegro nie wierze. Kolega napisał ze maga byc jakies mieczaki powiem wam szczerze ze ta ampilaria gold bardzo mi sie spodobała ile takich moge miec do powiedzmy takiego zastawu 1 bojownik samiec ) 10 razborek ? Ampilaria gold:) tak btw śnieżyca powoli schodzi ale za to woda zrobiła sie delikatnie ŻÓŁTA? (3 doba) a tu macie moje drugie zwierzątko domowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bynocny Posted September 24, 2012 Author Share Posted September 24, 2012 Podejscie nr2 Całkowity Restart Akwarium tym razem Ciut wyższe bo 60x30x36 co daje nam 64litry Co dodałem to drobna siatke na ziemie ogrodowa, 3 nowe kamienie 2 rodzaje nowych roslinek Co o tym sadzicie ? https://www.dropbox.com/s/br4oxzlo8cmm1w4/2012-09-24%2021.04.55.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Jakie masz światło w pokrywie ? Bo na zdjęciu strasznie ciemno i nawet nie widać dobrze jakie to rośliny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bynocny Posted September 24, 2012 Author Share Posted September 24, 2012 zmniejszyłem natężenie światła w telefonie bo jak bym tego nie robił to nic by nie było widać i niby 8mpixeli heh 2x15W https://www.dropbox.com/s/s6lmogy08nkoetu/2012-09-24%2021.43.12.jpg https://www.dropbox.com/s/3e3vier6z7ze3ye/2012-09-24%2021.42.46.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bynocny Posted October 11, 2012 Author Share Posted October 11, 2012 czy woda na podmiankę może stać dłużej niż 24 godziny? np tydzień? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts