Jump to content

Nawozy Aqua-Art - Jak dozować i co w akwarium 30 l?

bboymietek
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Potrzebuje waszej pomocy.

Mianowicie mam akwarium(dokładne dane techniczne, fauna i flora poniżej). Miałem z nim już duże problemy (po założeniu)z glonami. Niestety poddałem się. Teraz postanowiłem zrobić restart.

Mój problem dotyczy jednak podawania nawozów. Posiadam całą linie nawozów z aqua-artu. Woda w akwarium to woda destylowana (RO). Piszę do was z prośbą o podanie dokładnych informacji od czego zacząć, co podawać i w jakich ilościach.

Podaje CO2 przez okres gdy włączone jest światło ok 10 h.

Niestety widoczne powoli są znów glony, najprawdopodobniej nitki.

Chyba spowodowane brakiem nawozów w akwarium.

Dane zbiornika:

Akwarium: 30L

Podłoże: AquaSubstrate II+

Filtr: FZN-1

Grzałka: NeoHeater

CO2: Butla 1,5kg

Oświetlenie:DecoLight Duo 2x11 W

Roślinność:

Ludwigia repens

Staurogyne Repens

Pogostemon Helferi

Eleocharis accicularis

Hemianthus Cuba

Wgłębka wodna

Temperatura wody: 23 stopnie

Zwierzęta:

8 neon simulans

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Masz nieco za mało fosforu w wodzie. Stosunek fosforu do azoru powinien być 1:10, więc 5ppm NO3 PO4 powinno wynosić około 0,5, ale nawozami AquaArtu ciężko będzie to skorygować.

Nitki zbieraj ręcznie z akwa. Przedawkuj węgiel. Czasami przedawkowanie węgla powoduje zmętnienie wody - ustępuje ono gdy zaprzestaniesz podawać.

Nawozy AquaArtu należy podawać wg instrukcji producenta, bo nie wiadomo dokładnie ile czego tam wsadził. Przy zmniejszonym oświetleniu zacząłbym od połowy dawki, którą zaleca instrukcja, a potem wraz ze wzrostem czasu świecenia zwiększałbym dawkę aż do pełnej zalecanej.

I na początek podawałbym tylko nawóz Makro.

Masz też wysokie PH jak na podawanie CO2 z butli, kaskada za bardzo wybija Ci CO2 z wody. A to przekłada się na zbyt niskie nasycenie wody dwutlenkiem węgla. Zwiększ podawanie CO2 tak, aby PH spadło Ci do 6,8-6,9.