bboymietek Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Witam wszystkich forumowiczów. Potrzebuje waszej pomocy. Mianowicie mam akwarium(dokładne dane techniczne, fauna i flora poniżej). Miałem z nim już duże problemy (po założeniu)z glonami. Niestety poddałem się. Teraz postanowiłem zrobić restart. Mój problem dotyczy jednak podawania nawozów. Posiadam całą linie nawozów z aqua-artu. Woda w akwarium to woda destylowana (RO). Piszę do was z prośbą o podanie dokładnych informacji od czego zacząć, co podawać i w jakich ilościach. Podaje CO2 przez okres gdy włączone jest światło ok 10 h. Niestety widoczne powoli są znów glony, najprawdopodobniej nitki. Chyba spowodowane brakiem nawozów w akwarium. Dane zbiornika: Akwarium: 30L Podłoże: AquaSubstrate II+ Filtr: FZN-1 Grzałka: NeoHeater CO2: Butla 1,5kg Oświetlenie:DecoLight Duo 2x11 W Roślinność: Ludwigia repens Staurogyne Repens Pogostemon Helferi Eleocharis accicularis Hemianthus Cuba Wgłębka wodna Temperatura wody: 23 stopnie Zwierzęta: 8 neon simulans Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioM Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 A jakie masz parametry wody? NO3 i PO4? Bez tego ani rusz. Nitki nie lubią przedawkowania węgla w płynie, tak 4xnormalna dawka. I skróciłbym czas świecenia do 5h dziennie i co tydzień wydłużał o godzinę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bboymietek Posted September 21, 2012 Author Share Posted September 21, 2012 Parametry podam wieczorem. Wegla w plynie nie podaje wogole choc mam te carbo z aqua-artu. Podaje natomiast normalnie z butli CO2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioM Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Jedno z drugim nie przeszkadza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bboymietek Posted September 22, 2012 Author Share Posted September 22, 2012 Wyniki testów z rana z dnia 22.09.2012: PH 7,2 KH 7 GH 9 NH3 0 PO4 0,0-0,25 NO2 0,0-0,01 NO3 5 FE 0,1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioM Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Masz nieco za mało fosforu w wodzie. Stosunek fosforu do azoru powinien być 1:10, więc 5ppm NO3 PO4 powinno wynosić około 0,5, ale nawozami AquaArtu ciężko będzie to skorygować. Nitki zbieraj ręcznie z akwa. Przedawkuj węgiel. Czasami przedawkowanie węgla powoduje zmętnienie wody - ustępuje ono gdy zaprzestaniesz podawać. Nawozy AquaArtu należy podawać wg instrukcji producenta, bo nie wiadomo dokładnie ile czego tam wsadził. Przy zmniejszonym oświetleniu zacząłbym od połowy dawki, którą zaleca instrukcja, a potem wraz ze wzrostem czasu świecenia zwiększałbym dawkę aż do pełnej zalecanej. I na początek podawałbym tylko nawóz Makro. Masz też wysokie PH jak na podawanie CO2 z butli, kaskada za bardzo wybija Ci CO2 z wody. A to przekłada się na zbyt niskie nasycenie wody dwutlenkiem węgla. Zwiększ podawanie CO2 tak, aby PH spadło Ci do 6,8-6,9. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts