Jump to content

Pompa do filtracji - akwarium 260 L

alvaro
 Share

Recommended Posts

Witam!

Posiadam już parę kubłów po lepszych i gorszych filtrach, zazwyczaj pękała ośka od wirniczka pompującego wodę (nie wiem czy można to wymienić?).

Postanowiłem kupić sobie teraz samą pompę do akwarium... może to być pompa całkowicie zanużalna lub pompa wolnostojąca.

Moje akwarium jest nietypowe, bo dość wysokie (80x90x40 cm), co moglibyście polecić?

Mam na oku takie pompy jak:

http://www.allegromat.pl/aukcja117912

http://www.allegromat.pl/aukcja117913

http://www.allegromat.pl/aukcja117914

Przyznam że pierwsza aukcja czyli pompa SELTZ bardzo mi się podoba, gdyż pompa ma podwójne zastosowanie (wewnętrzna i zewnętrzna), natomiast nic nie wiem czy warto wywalać tyle kasy...

Bardzo bym prosił o polecenie czegoś godnego uwagi.

PS- zaproponowano mi jeszcze użycie w akwarium falownika żeby woda miała lepszą cyrkulację i stąd pytania:

Na jakiej zasadzie działa ten falownik i jak go prawidłowo ustawić w akwarium? Jak wtedy umiejscowić rurki od filtra? Czy jak zastosuje falownik (pisze że natlenia wodę) zrezygnować mogę z pompki wytwarzającej bombelki?

A ile pompa pobiera W? Pisze, że 32 W... to sporo. Pompka w filtrze kubełkowym w niektórych przypadkach pobiera tylko 11W.

Jak potem z wymianą ceramicznego pręcika, idzie dokupić?

Mam jeszcze pytanie odnośnie grzałki do takiego akwarium i wkładów do filtra - jakie dobrać?

Gąbki nie wymieniałem w swoim od nowości.., nie wiem czy jest to konieczne czy tylko zmieniać wkłady? Co ile zmieniać wkłady?

...Pompka w filtrze kubełkowym w niektórych przypadkach pobiera tylko 11W.

Jakiej wydajności filtr/jaki filtr ?

Jak potem z wymianą ceramicznego pręcika, idzie dokupić?

W sklepie - to samo pytanie może tyczyć się każdej innej pompy :/

Mam jeszcze pytanie odnośnie grzałki do takiego akwarium i wkładów do filtra - jakie dobrać?

Gąbki nie wymieniałem w swoim od nowości.., nie wiem czy jest to konieczne czy tylko zmieniać wkłady? Co ile zmieniać wkłady?

Wkłady biologiczne, możesz je zmieniać, np. 50%-80% raz na rok.

A jakie wkłady biologiczne najlepiej zastosować?

PS- zaproponowano mi jeszcze użycie w akwarium falownika żeby woda miała lepszą cyrkulację i stąd pytania:

Na jakiej zasadzie działa ten falownik i jak go prawidłowo ustawić w akwarium? Jak wtedy umiejscowić rurki od filtra? Czy jak zastosuje falownik (pisze że natlenia wodę) zrezygnować mogę z pompki wytwarzającej bombelki?

Prosiłbym jeszcze o odpowiedż na to pytanie.