Jump to content

Parametry a nawożenie solami

przemeee
 Share

Recommended Posts

Witam!

Od 2 tygodni nawożę solami.W akwarium mam tylko rośliny.Oto parametry przed rozpoczęciem nawożenia:

ph - 6,8

gh >16d

NO2 0

NO3 10

KH 2d

A tutaj parametry po ok. 2 tygodniach nawożenia solami:

NO3 10

NO2 0

gh>16d

kh 15d

ph 6,5

W akwarium na szybach jest zielony nalot ,a na roślinach zielone włoski i troszkę takich zielonych nitek.

Sole dawkuje następująco:

KNO3 - 2,4ppm/dzień

K2SO4 - 4,6ppm/dzień

MgSO4*7H2O - 1,7ppm/dzień

KH2PO4 - 1ppm/dzień

Roślinki rosną bardzo dobrze ,ale te glony są okropne.

Podmiany robię co tydzień40L.Oświetlenie 0,7w/l 9h dziennie + CO2 24/7 (>10 b/s)

Może ktoś opisać co powinienem zrobić?Czy wina tkwi po dawkowaniu poszczególnych soli?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Przydałoby się żebyś jeszcze dopisał jaką masz filtrację, barwę tych świetlówek, wynik testu na PO4 i Fe, oraz czy podajesz mikro. Bo wyliczenie soli na kalkulatorze to tylko ogólne dawki, dzięki testom robisz korekty i dopiero wtedy akwarium jest prawidłowo nawożone.

Filtracja to 2 filtry wewnętrzne łącznie jakieś 1000l/h mikro podaję(mikro plus 5ml/1dzień).Barwy świetlówek to 2x 865 i 2x 840.Nie wiem czy to ma znaczenie ,ale podłoże to ziemia ogrodowa (akwarium funkcjonuje już 2 miesiące).

Testów na razie nie mam i nie będę miał czyli nic się nie dowiem z tych info co podałem ?:D