przemeee Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Witam! Od 2 tygodni nawożę solami.W akwarium mam tylko rośliny.Oto parametry przed rozpoczęciem nawożenia: ph - 6,8 gh >16d NO2 0 NO3 10 KH 2d A tutaj parametry po ok. 2 tygodniach nawożenia solami: NO3 10 NO2 0 gh>16d kh 15d ph 6,5 W akwarium na szybach jest zielony nalot ,a na roślinach zielone włoski i troszkę takich zielonych nitek. Sole dawkuje następująco: KNO3 - 2,4ppm/dzień K2SO4 - 4,6ppm/dzień MgSO4*7H2O - 1,7ppm/dzień KH2PO4 - 1ppm/dzień Roślinki rosną bardzo dobrze ,ale te glony są okropne. Podmiany robię co tydzień40L.Oświetlenie 0,7w/l 9h dziennie + CO2 24/7 (>10 b/s) Może ktoś opisać co powinienem zrobić?Czy wina tkwi po dawkowaniu poszczególnych soli? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Przydałoby się żebyś jeszcze dopisał jaką masz filtrację, barwę tych świetlówek, wynik testu na PO4 i Fe, oraz czy podajesz mikro. Bo wyliczenie soli na kalkulatorze to tylko ogólne dawki, dzięki testom robisz korekty i dopiero wtedy akwarium jest prawidłowo nawożone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemeee Posted September 21, 2012 Author Share Posted September 21, 2012 Filtracja to 2 filtry wewnętrzne łącznie jakieś 1000l/h mikro podaję(mikro plus 5ml/1dzień).Barwy świetlówek to 2x 865 i 2x 840.Nie wiem czy to ma znaczenie ,ale podłoże to ziemia ogrodowa (akwarium funkcjonuje już 2 miesiące). Testów na razie nie mam i nie będę miał czyli nic się nie dowiem z tych info co podałem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts