xan29 Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Witam To mój drugi post na tym forum. O obsadzie też już trochę wiem jaka powinna być, ale proszę o jeszcze jakieś ciekawe propozycje. Mam akwarium 112l, żywe roślinki, filtr zew. e901 obecnie posiadam: 4 neonki + dokupię może z 6 parkę gurami + dokupię 1 samice 1 gupik 1 mieczyk 1 skalar (do oddania) parka molinezji + dokupię może 1 samice 1 kirysek - podobno trzeba dokupić parę sztuk. 1 glonojad+chce dokupić jeszcze jednego Proszę Was o pomoc i określenie czy to tej ilości rybek które chce dokupić można dorzucić coś jeszcze, chodzi mi o kolorowe rybki. Myślę też o kupnie kosiarek, podobno pomagają z walce z glonami. p.s. proszę nie pytać o parametry tych jeszcze nie znam-kupię test dopiero. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 To jak kupisz testy i poczytasz o glonach to dowiesz się, że kosiarki są bez celu. Poczytaj o nawożeniu. Taki straszny rozpiździel w tym akwarium. Każda rybka z innej parafii. Moja propozycja: A- 1+2 Molinezja/Mieczyk 1+1 Pielęgnica meeka B- 1+2 Gurami (jakie masz? bo też nie każde się nada) 20 Razbor 8 Piskorków Krewetki amano, ampularia, małż jawajska, świderki C- 20 Neonów 1+1 Zbrojnik 8 Kirysków Parka/Harem pielęgniczek. To już zależy jakie są dostępne w Twoim rejonie. Na twardą wodę opcja A. Na miękką i lepiej B i C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted September 20, 2012 Author Share Posted September 20, 2012 Gurami wydaję się być dwuplanisty, a mam tyle rodzai rybek ponieważ dostałem małe akwarium (30l) od przyjaciela były już tam rybki, szkoda mi ich teraz wyrzucać. Chcę aby moje akwarium żyło, żeby były ładne kolorowe rybki dla mojej półrocznej córeczki w wracając do glonów to jest jakaś fajna rybka, która mi z tym pomoże ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted September 20, 2012 Author Share Posted September 20, 2012 moje akwarium obecnie wygląda tak co myślicie ?? nemo130: Poczytaj Regulamin! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin32 Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Ja tu nie widzę żadnego zdjęcia ;P Popraw, to się zobaczy .. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted September 29, 2012 Author Share Posted September 29, 2012 coś się adminom nie podobało więc daje link do obejrzenia i proszę o komentarze http://zapodaj.net/61280c5101c7f.jpg.html nemo130: Od tego jest dział Galeria. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted October 2, 2012 Author Share Posted October 2, 2012 Witam ponownie Chciałbym aby ktoś doradził mi czy coś powinienem zmieć w mojej obecnej obsadzie w 112l. Rybki, które posiadam to: 1+2 gurami 3 kiryski para gupiki (samica chyba w ciąży) para molinezji (samica też ma spory brzuszek ) para mieczyków 7 neonków czerwonych 2 zbrojniki niebieskie. Wszystkie rybki w dobrej formie i jak widać mają zamiar się rozmnażać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 2, 2012 Share Posted October 2, 2012 Kup 3 kiryski z tego samego gatunku i od biedy może zostać. Chociaż odpuściłbym żyworódki na rzecz większej ilości neonów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted October 2, 2012 Author Share Posted October 2, 2012 Tak wiem neonki wyglądają super w stadzie, ale resztę rybek (żyworodki) mam jeszcze ze starego akwarium i szkoda je oddawać. A jakieś inne rybki jeszcze, inne gatunki ?? chodź wiem ze mam już ich tu kilka rodzai. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 2, 2012 Share Posted October 2, 2012 Przerybisz. Odpuść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted October 2, 2012 Author Share Posted October 2, 2012 Przerybisz. Odpuść. Ok nie będę kupował nowych. Kupiłem kiedyś helenkę jak mi kiedyś pisałeś ale niestety nie wytrzymał podróży do domu Będę musiał kupić nową bo widzę ze powoli ślimaki mi się za bardzo rozmnażają. Takie jeszcze jedno pytanie-Jest jakiś sposób żeby wyczuć moment kiedy gupika i molinezję kotną przenieść do kotnika ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 2, 2012 Share Posted October 2, 2012 Mniej więcej wtedy kiedy inne ryby zaczną nękać samicę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted October 2, 2012 Author Share Posted October 2, 2012 Do tej pory to samce ganiają tego samego gatunku. Powiedz mi jeszcze bo mam napowietrzanie ale dość głośnie chcę kupić inne bardziej ciche polecisz coś ?? w miarę normalna cena oczywiście ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 2, 2012 Share Posted October 2, 2012 Napowietrzanie... a po co ? Jeśli masz porządny filtr z deszczownicą, to więcej nie potrzeba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted October 2, 2012 Author Share Posted October 2, 2012 Napowietrzanie... a po co ? Jeśli masz porządny filtr z deszczownicą, to więcej nie potrzeba. Filtr myślę że mam dobry bo JBL e901, deszczownica jest ale pod wodą bo moja żona nie lubi jak słychać dźwięk "spadającej" wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 2, 2012 Share Posted October 2, 2012 Skoro woli brzęczka.. Pokombinuj z takim ustawieniem deszczownicy żeby była cicho. Różny kąt, wysokość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 3, 2012 Share Posted October 3, 2012 No a jeśli to nie wystarcza, to prawdopodobnie problem tkwi w kożuchu bakteryjnym, a to już kwestia kupna skimmera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts