Jaśko Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Chodzi mi o osad na żwirku (brązowy), zamieszczam oczywiście zdjęcia. Przyznaje się że jest możliwość że przesadziłem z KNO3 zrobiłem roztwór test pokazywał mi że jest w nim 5mg/l (podejrzewam że źle pokazuje bo zrobiłem roztwór 15g/450ml wody) NO3 wlałem około 30ml nawożę też MgSO4*7H2O i K2SO4. Roztwór MgSO4*7H2O: 11,7g/450ml, K2SO4 7,1g/200ml wody destylowanej. Dziś zrobiłem podmianę nie całe 50% wody a do tej pory robiłem 30% dwa razy w tygodniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted September 19, 2012 Share Posted September 19, 2012 Moim zdaniem są to okrzemki . Kiedy akwarium było zalane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted September 19, 2012 Author Share Posted September 19, 2012 Moim zdaniem są to okrzemki . Kiedy akwarium było zalane?11.08.2012 Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted September 19, 2012 Share Posted September 19, 2012 Jakie masz oświetlenie? Jaką masz filtracje? Pomagają czeste podmiany orz zwiększenie wydajności filtracji na te glony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czareknster Posted September 19, 2012 Share Posted September 19, 2012 Raczej okrzemki. Wygląda na brak filtracji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted September 20, 2012 Author Share Posted September 20, 2012 Raczej okrzemki. Wygląda na brak filtracji.Do akwarium wchodzi mi ok 42l wody a filtr mam HBL-701 i pracuje z wydajnością ok 3/4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Podmiany rób raz w tygodniu po około 20-40% . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted September 20, 2012 Author Share Posted September 20, 2012 Do akwarium wchodzi mi ok. 42l podmieniam od 15l do 19l dwa razy w tygodniu ze względu na wysokie PO4. Co do oświetlenia to mam 15W/42l więc nie dużo, światło słoneczne nie pada bo akwarium stoi w pokoju od północnej strony domu. Jest jeszcze jedna kwestia czy ten osad może być spowodowany opadającym na dno pokarmem? Czasami przyklejam tabletki do szyby i jak ryba podpłynie i "ugryzie" kawałek tej tabletki to odrobiny spadają na dno zanim zdążą ryby go zjeść. Nie napisałem też że osad ten jest tylko przy przedniej szybie na środku. Można powiedzieć że to taki pas 3-4cm szerokości i ok 20cm długości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Do akwarium wchodzi mi ok. 42l podmieniam od 15l do 19l dwa razy w tygodniu ze względu na wysokie PO4. Co do oświetlenia to mam 15W/42l więc nie dużo, światło słoneczne nie pada bo akwarium stoi w pokoju od północnej strony domu. Jest jeszcze jedna kwestia czy ten osad może być spowodowany opadającym na dno pokarmem? Czasami przyklejam tabletki do szyby i jak ryba podpłynie i "ugryzie" kawałek tej tabletki to odrobiny spadają na dno zanim zdążą ryby go zjeść. Nie napisałem też że osad ten jest tylko przy przedniej szybie na środku. Można powiedzieć że to taki pas 3-4cm szerokości i ok 20cm długości. Jest już bardzo dużo napisane na forum o okrzemkach i sposobach radzenia sobie z nimi--wystarczy tylko poszukać. Temacik zamykam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts