krzysiekroza Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Witam Mam taki problem że chcę trzymać w swoim akwarium neony i razbory klinowe, ale mój kranovit ma parametry takie : PH-8.0 KH-18-20 Co mogę zrobić żeby woda nadawała się do hodowli tych właśnie ryb? Czy taki filtr coś pomoże? http://allegro.pl/filtry-do-wody-filtr- ... 84445.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 "Złoże nie usuwa znajdujących się w wodzie niezbędnych dla naszego zdrowia minerałów takich jak wapń i magnez" Nie pomoże. To zwykły filtr do wody pitnej. Musisz zaopatrzyć się w filtr RO. To jakieś 20zł drożej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekroza Posted September 18, 2012 Author Share Posted September 18, 2012 Coś takiego? http://allegro.pl/filtr-osmoza-vontron- ... 99431.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekroza Posted September 18, 2012 Author Share Posted September 18, 2012 Z tego co czytałem to podobno woda z filtra RO szybko wraca do parametrów wody z kranovitu, to prawda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted September 19, 2012 Share Posted September 19, 2012 Nie. Jedyne co to może PH "wrócić" do 7, gdy w akwa nie będzie nic co je obniża. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekroza Posted September 19, 2012 Author Share Posted September 19, 2012 Dzisiaj przywiozłem wody ze studni od kolegi ze wsi, zrobiłem testy i wyszło że ma PH-7,5 i KH-12. Czy w takiej wodzie mogę już trzymać wyżej wymienione rybki?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted September 19, 2012 Share Posted September 19, 2012 GH jest ważne. Jest lepsza ale nadal trochę wysokie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekroza Posted September 19, 2012 Author Share Posted September 19, 2012 GH-11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted September 19, 2012 Share Posted September 19, 2012 W miarę może być chociaż mogłoby być lepiej. PS. Do akwa 54l dwie ławicę to tak średnio. Daj 12 neonów inessa parkę ramirezów 6 otosków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekroza Posted September 20, 2012 Author Share Posted September 20, 2012 Najpierw chyba kupię neony i dopiero po tygodniu otoski i na końcu ramirezy, wczoraj do akwarium włożyłem dwa korzenie bukowe myślę że to też troszkę zakwasi wodę. Zobaczymy po tygodniu jakie parametry ma woda, a tak na marginesie to ile kosztują u Ciebie otoski?. U mnie ceny szok otosek-10pln,ramirez-12pln,razbora galaxy też 12pln tylko neony tanie bo po 2,5pln i razbora klinowa po 3pln ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Zależy od sklepu. Ale otoski jak i ramirezy mogę dostać za 5-6 zł. Ale są też takie, gdzie ramirezy kosztują ponad 10 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekroza Posted September 21, 2012 Author Share Posted September 21, 2012 W moim akwarium na samym dnie jest zmieszane 2kg białego grysu ozdobnego z 2kg czarnego żwirku, przykryte to jest 12kg czarnego bazaltu. Czy te 2kg mogą zmieniać mi parametry wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts