Jump to content

Dziwne zachowanie prętnika karłowatego...

Nikodem
 Share

Recommended Posts

Witam!

Wczoraj zakupiłem 1 samca prętnika karłowatego. Samic nie kupiłem gdyż będą dopiero w piątek. W sklepie zoologicznym normalnie się zachowywał. Żadnych oznak chorób, pływał normalnie w strefie środkowej. W akwarium były też gurami złote (dosyć małe), i parę samców prętnika. Akwarium było coś około 30- 40l. Podejrzewam że prętniki mogły siedzieć już w tym akwarium dłuższy czas. Do domu wiozłem go rowerem, czas trwania jazdy ok. 40 minut 14 km. Rowerem woziłem też kiryski, i było ok. Po wyjęciu go z plecaka zaczął strasznie chlapać w torebce. Po włożeniu go do akwarium uspokoił się. Gdy przyzwyczaiłem go to temperatury wody, i parametrów. Wpuściłem go do akwarium. Od razu popłynął w roślinki. Jedzenie normalnie je. Po wyłączeniu światła wypłyną i pływał. Teraz tak jakby mniej się bał, gdyż nie raz pływa gdy jest światło włączone. Gdy przyszedłem do domu, zobaczyłem w akwarium dużo piany. Ale po co ją robił, przecież w akwarium nie ma samic :shock:

Akwarium 72l,

Filtr 24h,

Temperatura 27 o C,

1 x prętnik karłowaty samiec.

6x kirysek spiżowy,

Dosyć dobrze obsadzone akwarium.

Parametry w normie.

O co z tym zachowaniem prętnika chodzi?

Witam!

Wczoraj zakupiłem 1 samca prętnika karłowatego. Samic nie kupiłem gdyż będą dopiero w piątek. W sklepie zoologicznym normalnie się zachowywał. Żadnych oznak chorób, pływał normalnie w strefie środkowej. W akwarium były też gurami złote (dosyć małe), i parę samców prętnika. Akwarium było coś około 30- 40l. Podejrzewam że prętniki mogły siedzieć już w tym akwarium dłuższy czas. Do domu wiozłem go rowerem, czas trwania jazdy ok. 40 minut 14 km. Rowerem woziłem też kiryski, i było ok. Po wyjęciu go z plecaka zaczą strasznie chlapać w torebce. Po włożeniu go do akwarium uspokoił się. Gdy przyzwyczaiłem go to temperatury wody, i parametrów. Wpuściłem go do akwarium. Od razu popłyną w roślinki. Jedzenie normalnie je. Po wyłączeniu światła wypłyną i pływał. Teraz tak jakby mniej się bał, gdyż nie raz pływa gdy jest światło włączone. Gdy przyszedłem do domu, zobaczyłem w akwarium dużo piany. Ale po co ją robił, przecież w akwarium nie ma samic :shock:

Akwarium 72l,

Filtr 24h,

Temperatura 27 o C,

1 x prętnik karłowaty samiec.

6x kirysek spiżowy,

Dosyć dobrze obsadzone akwarium.

Parametry w normie.

O co z tym zachowaniem prętnika chodzi?

Dziwne tłumaczenie, że piszesz z telefonu i robisz błędy. Do wiadomości Twojego telefonu : zaczął, popłynął, wypłynął.

A zachowanie Twojego prętnika jest moim zdaniem normalne, zmiana warunków sprowokowała go do przygotowań do tarła, jak najszybciej kup samiczki.

Małe mogą zostać zjedzone,nie tylko przez samice,ale i resztę obsady.

Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest ich rozmnażanie w specjalnie do tego przygotowanym zbiorniku,ale skoro spontanicznie się do tego zabiorą w akwarium ogólnym,dobrym rozwiązaniem jest umiejętne umieszczenie gniazda w kotniku.

Wcale nie jest pewne że(o ile w ogóle) jak przystąpią do tarła to ikra przetrwa,może spleśnieć lub zostać zjedzona przez obsadę lub samca.

Z wychówkiem narybku też nie jest łatwo,jak odchowasz 20% wyklutego narybku to możesz to uznać za mały sukces.