abecajka Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Małe pytanko. Czy razbory są rybkami bardzo delikatnymi i mogą przebywać tylko w wodzie o wartościach pH 6 - 6,5? W moim akwarium pH wynosi 7,5 ( niby optymalne ) więc chciałabym się dowiedzieć czy warto hodować te rybki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted September 19, 2012 Share Posted September 19, 2012 O jaki gatunek razbory Ci chodzi ? Przydsło by pH zbić do 7. Możesz to zrobić wodą destylowaną lub kupić filtr ro i mieć wodę kiedy chcesz . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abecajka Posted September 20, 2012 Author Share Posted September 20, 2012 razbora klinowa. co do zbijania pH dowiedziałam się, że można to zrobić także kwasem solnym. jest to bezpieczne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Mam od pond roku razbory klinowe, to wytrzymała ryba. Oczywiście bez przesady, ale wytrzymuje okresowo warunki w których inne delikatniejsze gatunki giną. Jakiś czas temu musiałem przenieść je do świeżego zbiornika gdzie PH na początku dochodziło do 8! Jeśli akwarium nie jest jakieś specjalnie duże ph możesz obniżyć bimbrownią. Ja zrobiłem to w moim 200l z razborami. Większość chemikaliów jest nieskuteczna w obniżaniu PH. Jak Cię stać, kup sól/bufor PH firmy Seachem albo Microbe Lift. Skuteczniejsze i bezpieczniejsze niż kwas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abecajka Posted September 20, 2012 Author Share Posted September 20, 2012 no właśnie niespecjalnie mnie stać. mam dość ograniczone możliwości ( jestem niepełnoletnia). a kwas nie jest drogi. i podobno skuteczny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Lej! Nie zapomnij o cebuli w plastrach. A na serio koszt bimbrowni jest śmiesznie niski i powinnaś zacząć od tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abecajka Posted September 20, 2012 Author Share Posted September 20, 2012 nie przesadzaj. nie wiem czy bimbrownia jest tak skuteczna Pisownia! mod.Evelyn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Przecież Ci napisałem, że obniżyłem PH bimbrownią. Inni też pewnie potwierdzą, że CO2 z bimbrowni lub butli obniża PH. Dalej będziesz twierdzić, że to mało skuteczne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abecajka Posted September 29, 2012 Author Share Posted September 29, 2012 ja muszę zbić z 7.5 do 6.5/6.7 Pisownia! Za następnym razem ostrzeżenie! mod.Evelyn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarus Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Owszem CO2 obniża ph ale w 200l to bym się w bimbrownię nie bawił. No chyba że z 5l zacieru. Wydajność bimbrowni przy takim baniaku jest zdecydowanie za słaba. Dodatkowo niestabilna ilość CO2 (zacier ma kilka dni wydajności która z czasem spada) spowoduje raczej wahania PH, ale nie zbije PH stale. Tylko butla i może najlepiej 24/24h. Podmianki z wodą RO też by były. Ale na pewno nie tańsze na dłuższą metę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts