Jump to content

36 l

.Marcin.
 Share

Recommended Posts

Witam.

Kilka ładnych lat temu kupiłem akwarium 45x25x31 cm (dł x szer x wys) - ok. 36,5 litra.

Aktualnie są w nim 4 zbrojniki niebieskie (!), 2 kirysy spiżowe, 4 molinezje ostrouste (2+2) i 3 mieczyki Hellera. Roślin żywych nie ma. Mieczyki sie kiedyś rozmnażały.

Teraz chciałbym to akwarium poprowadzic "z głową", czyli założyc od nowa, ryby będzie trzeba oczywiście usunąc.

Myślałem nad:

- pielęgniczkami ramireza 2 szt. lub pretnikiem karłowatym (harem 1+2) (wiem, ze troche małe akwarium dla nich, ale ciężko znaleźc efektowne ryby do tak małego zbiornika)

- neonami zielonymi 8-10 szt.

- jakimiś kirysami (chciałbym zostawic spiżowe, jeśli to możliwe) 6-8 szt.

Proszę o korektę tego zestawienia. Jakie rosliny do tego dobrac (chciałbym dosc mocno obsadzic akwarium, do tego jakiś mały korzeń lub stos kamieni)?

Zdaję sobie sprawę z błedów jakie były popełniane do tej pory (małe akwarium, brak roślin, źle dobrane gatunki ryb, brak kontroli chemizmu wody)

Pozdrawiam

M

nemo130: Pisownia!

Brutalnie, ale prosto.

Akwarium jest za wąskie na jakiekolwiek ryby większe niż 5 cm, a za krótkie nawet na większość małych.

Moja propozycja, to 12 neonów zielonych i 6 kirysków pigmejów/sierpowych/malutkich i ŻADNE INNE się nie nadadzą.

ŻADNA WIĘKSZA RYBKA NIE NADAJE SIĘ DO TEGO AKWARIUM.

W ostateczności bojownik, ale nawet dla niego jest wąsko. Dodatkowo MUSIAŁBY BYĆ SOLO. Żadnych partnerek. Ale odradzam Ci to, bo to akwarium jest po prostu cholernie wąskie.