als Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Witam, Proszę o wyrozumiałość... Mam pytanie techniczne (mam akwaria od X-lat - radzę sobie, krewetkarium - od niedawna, też ok), ale poszukuję odpowiedzi na konkretne pytanie: Ile lumenów na litr? Ponieważ większość podaje w watach - ale czy żarówek żarnikowych, czy halogenowych, czy świetlówek kompaktowych czy źródeł światła led? Każda może różnić się w watach a mieć tyle samo lumenów... Ważne waty czy lumeny? (czy też kandele...) Może czas to sprecyzować? Zwłaszcza, że nadchodzi era oświetlenia ledowego. Poproszę o konkrety, nie rozmyślenia.... przemyślenia, gdybania.... Zdania zaczynamy od wielkiej litery. Dbaj o pisownię. Mordimer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
als Posted September 17, 2012 Author Share Posted September 17, 2012 Tak się kończy jak wszyscy przeliczają W/l, Niech przestaną Przelicznik o którym słyszałeś odnosi się do światła pochodzącego ze świetlówek i żarówek kompaktowych [energooszczędnych]."Słyszałaś"... nieważne, ale to teraz trzeba poprawiać - i to szybko, bo zmyli "młodych" akwarystów Nie da się sprecyzować czy ważne Waty, czy lumeny, bo są to wartości dość mocno powiązane, To na co zwracać uwagę, gdy nasze źródła światła są tak różnorodne? I tak dużo porad typu " 0,5 W/l"? Pisownia ! Mordimer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
als Posted September 17, 2012 Author Share Posted September 17, 2012 Ok Ale warto byłoby poprawiać "takie przeliczniki". Są ledy już do 120 czy 160 stopni (zwłaszcza halogeny GU10 ale to wymaga wysokiej pokrywy:) ). Jestem bardzo ciekawa opinii posiadaczy ledów w akwa, gdyż teraz o takim myślę i stąd me pytanie... Edit - Duże litery na początku zdania - przepraszam.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts