mati1301 Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Nie znalazłem nigdzie na forum takiego zagadnienia a mianowicie... Biorąc pod uwagę że gąbka nakładana na sztyft filtra, który zasysa wodę i ma swoją wydajność i czy w takim razie grubość gąbki ma tutaj znaczenie ? Jaka jest optymalna grubość i długość gąbki ? Zaobserwowałem że filtr nie zbiera zanieczyszczeń do gąbki zmieniłem na "cieńszą" (Turbo 1000 Aquael) zobaczę teraz do rana czy jest jakaś różnica. Akwarium ma 126 l i w zasadzie ten filtr który mam powinien w zupełności wystarczyć do mojego akwarium, ewentualnie zastanawiam się na dokupienie cyrkulatora 1500 Turbo co powinno zwiększyć ssanie. Dodatkowo czy na wydajność ciągu filtra ma znaczenie ustawienia napowietrzania? Nie chodzi o zmianę wydajności regulatorem do tego służącym tylko pokrętłem od wężyka zwiększającego wydajność "bąbelków" Proszę o wasze opinie i komentarze na ten temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stopa89 Posted September 23, 2012 Share Posted September 23, 2012 Grubość gąbki zasadniczo ma znaczenie dla wydajności filtra. Dla tego warto stosowac oryginalnie dobrane gąbki lub kupowac i dorabiac własne o podobnych wymiarach. Wydajność ciagu filtra zmniejszy sie ale w bardzo nieznacznym stopniu po ptrzekrecaniu pokretła do napowietrzania także nie martw sie czy jest ono na max czy min ustaw tak by odpowiadało roślinom i rybom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts