Jaśko Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Witam od kilku dni na płetwie (wąsie) mojego Skalara pojawił się biały nalot w kształcie kulki, jest on włoskowaty. Skalar zachowuje się zbyt spokojnie, cały czas unosi się przy powierzchni wody tuż przy grzałce. Nie wiem co to za choroba i jak ją leczyć. Drugi skalar zachowuje się można powiedzieć normalnie, choć też jest spokojny i najczęściej znajduje się przy którejś z bocznych szyb. Ale u niego nie zauważyłem oznak choroby, mam też 3 gupiki i u nich też nie ma objawów choroby choć się chowają z tyłu akwarium najczęściej przy dnie za korzeniem. Proszę o pomoc co temu Skalarowi dolega. Oto zięcia Skalara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
margin Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Pleśniawka. A tak ogólnie to on nie wygląda dobrze, wychudzony, stulone płetwy. Może ma jakieś pasożyty ? Jaka jest temperatura w akwarium ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted September 17, 2012 Author Share Posted September 17, 2012 Temperaturę mam 26-27*C. A możliwe jest żeby ta pleśniawka oderwała się od płetwy bo właśnie zauważyłem że już jej nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
margin Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Tak, możliwe, ale poczytaj o tej chorobie, bo coś na pewno jest nie tak. Może się wypowie ktoś lepiej zorientowany, bo ja pleśniawki u siebie nie miałam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Ta choroba nazywa się "nie trzymaj mnie w tej szklance". Wylecz i oddaj te skalary. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts