baracuda2 Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Witam Zrobiłem własnej roboty szafkę pod akwarium, w tej chwili stoi na nim stary 50l zbiornik. W najbliższym tygodniu mam zamiar kupić akwarium 112l i chciałbym się zapytać czy taka konstrukcja wytrzyma. Płyta dolna i górna o grubości 20mm, 6 nóg z rurki aluminiowej o średnicy 35mm przykręcone 6 wkrętami ( 3 na górze i 3 na dole). Wymiar blatu 85x38cm. Link do fotki: http://imageshack.us/a/img213/4171/img2 ... 141515.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Ja bym na tym nie postawił akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Wytrzymać pewnie i by wytrzymała, ale gdyby zaczęła się chwiać to amen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Ja bym na tym nie postawił akwarium Dlaczego, Sławku? Wygląda solidnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Ja bym na tym nie postawił akwarium Dlaczego, Sławku? Wygląda solidnie. Wytrzymać pewnie i by wytrzymała, ale gdyby zaczęła się chwiać to amen Właśnie dlatego Nie daj boże ktoś w nią wpadnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Dlatego akwarium najlepiej stawiać w takim miejscu gdzie nie będzie istniało ryzyko przemieszczenia szafki wraz z przedmiotami na niej stojącymi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Na tą chwilę również bym nie stawiał większego akwarium.W tak cienką płytę zapewne wkręciłeś krótkie wkręty i nie daj boże lekki ruch na bok a wyjdą i szafka się złoży,ale próbuj na swoją odpowiedzialność. Czy ta szafka jest podparta na środku nogami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Ja sobie robię takie szafki,że mogą stać na środku pokoju,a ja śpię spokojnie. Akwa,to akwa,nie telewizor i lepiej,żeby szafka była solidna. Wyrwanie tych wkrętów z wiórówki,to sekunda. Można dać dwie takie rury dla ozdoby,ale do konkretnej konstrukcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baracuda2 Posted September 18, 2012 Author Share Posted September 18, 2012 Wkręty zostały użyte o długości 18mm, zastosowana płyta pochodzi z boku starego łóżka jest sztywniejsza od standardowej płyty wiórowej. Tak szafka jest podparta na środku nogami, po każdym słupkiem jest noga z tworzywa sztucznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Zdania nie zmieniłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Jakby nogi były połączone ze sobą w całość, bym położył zbiornik,lecz jestem kwestii Sławka.Akwarium to 112 wody, wyleje się i koszty remontu sąsiada i mojego mieszkania przeyższą koszt zbiornika. Wytrzyma napór ciężaru, ale nie wytrzyma jak się zacznie chwiać. Może i nikt na akwarium nie wpadnie, ale przyjdą w odwiedziny znajomi, dzieci mają taki nawyk ze się opierają o szafkę i patrzą na akwarium.Nie daj Boże się coś tanie.Jeden moment. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baracuda2 Posted September 18, 2012 Author Share Posted September 18, 2012 Zastanowię się nad daniem jakiegoś płaskownika łączącego ze sobą nogi na dole i górze, przykręcony śrubami do rur powinno dodatkowo wzmocnić szafkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 Dokładnie tak.Płaskownik na dole i na górze powinien załatwić sprawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciejkos Posted October 6, 2012 Share Posted October 6, 2012 Dokładnie tak.Płaskownik na dole i na górze powinien załatwić sprawę. Plaskowniki jako zastrzały-bo chyba o to ci chodzi-będą wyglądały strasznie badziewiasto, po za tym ciężko jest w okrągłej rurze wywiercić idealnie otwory i wtedy jeden płaskkownik będzie np. mocno naprężony a inny nie. Pod obciążeniem może się zacząć robić smigło. Żeby mieć 100% pewności to na tył zamiast rur wstawiłbym ściankę przykręconą na konfirmaty i dwie boczne. Lub aby zachować jakiś obecny stan wizualny chociaż jedną pośrodku kończącą się na przedniej rurze, wtedy ścianki tworzyłyby literę T. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts