Emir Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Witajcie drodzy użytkownicy Mam do Was dwa pytania: 1. W związku ze zbliżającą się zimą i niskimi temperaturami, postanowiłem się zaopatrzyć w grzałkę. I tu pojawia się zasadnicze pytanie: jaka grzałka jest lepsza- taka z termostatem czy bez. Czy jeśli tylko chcę podgrzać wodę do pożądanej temperatury i wyłączyć urządzenie, zakup grzałki z termostatem będzie zbędnym wydatkiem? 2. Co to za roślinki w tle? Dziękuję za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Zdecydowanie grzałka z termostatem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emir Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 A jakieś powody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarus Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Grzałka to nie jest duży wydatek (no chyba że masz z 500l). A jakbyś przypadkiem się 'czymś zajął' po włączeniu grzałki bez termostatu to ta za bardzo ogrzeje wodę (po kilku godzinach ryby mogą nie wytrzymać). Poza tym (a może przede wszystkim) ryby nie lubią 'huśtawki' temperatury - źle to na nie wpływa. I od tego jest termostat - jeżeli temperatura spadnie o powiedzmy 0,5 stopnia od ustawionej to on włącza grzałkę i temperatura rośnie do ustawionej. Proste. I rybki są szczęśliwe i zdrowe . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emir Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 Nie, akwarium mam malutkie, więc sprzęt jest tani, no i przeglądając ceny na allegro, te z termostatem, a te bez nie różnią się ceną za bardzo rząd paru złotych więcej. Dzięki za wyjaśnienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts