Benek10 Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Witam, mam akwarium 60x30x30, wewnątrz 1 korzeń oraz kilka roślin. Na dzień dzisiejszy mam w nim 8 neonów innesa i chciałbym dokupić do nich jakieś inne rybki? Proszę o pomoc w doborze obsady, byłbym bardzo wdzięczny, gdyż jestem dopiero początkujący w tych tematach. Z góry dziękuje za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Dokup 4 neony, parkę pielęgniczek boliwijskich i 8 otosków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek10 Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 Nie będzie to zbyt dużo na taki litraż? Zastanawiałem się nad otoskami i kiryskami, ale nie wiem czy to dobry pomyśl? I jaka ich ilość ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Zdecyduj się na jedne. Mając pielęgniczki na dnie już można sobie chociaż wstępnie odpuścić kiryski. Jak będzie pusto, to wtedy kombinować dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek10 Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 Czyli: Neony innessa 8-10 Para pielęgnic boliwijskich Otoski 6 ? Taka obsada będzie ze sobą współgrała? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Możesz, a nawet bym polecał mniejsze i dużo łatwiejsze do dostania ramirezki zamiast boliwijskich. Oczywiście nie musisz iść w ogóle w pielęgniczki, możesz równie dobrze dać tam harem bojków lub platek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek10 Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 Właśnie bardziej wolałbym od tych pielęgnic ramirezki, które właśnie dzisiaj oglądałem. A jeżeli chodzi o ich ilość to jak? Jedną parę? Zdecyduję się chyba na taką obsadę: 8 neonów innesa Ramirezki( tylko ile? ) Otoski ( ile?) Michał84:Dbaj o pisownię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwarystamalawi0982 Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Parę(1+1) Ramirezek 6-8 otosków Powodzenia w hobby. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 60l. para(1+1) Barwniaków czewonobrzuchych 2 Zbrojniki niebieskie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Przykładowo: -1+1 ramirezki. -14x neon Innesa / 8x neon Innesa + 1+2 zmienniaki plamiste. -6x otosek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpro Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Przykładowo: -1+1 ramirezki. -14x neon Innesa / 8x neon Innesa + 1+2 zmienniaki plamiste. -6x otosek 1+1 Ramireza 10x Neon innesa 6 x otosek lub 6 x kirys panda I masz ciekawą obsadę bez przerybienia. Zmienniki sam miałem może i ciekawe ryby, ale bardzo łatwo o plagę. Przy 1+3 po 2 miesiącach miałem 16. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek10 Posted September 17, 2012 Author Share Posted September 17, 2012 A co byście bardziej polecali: otoski czy kiryski? A co do tych ramirez to czytałem, iż są to w miare wymagające co do pokarmu i warunków panujących w akwarium oraz podatne na choroby i czy nie będą za duże do mojego 54 l zbiornika? Może coś zamiast nich? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Ramirezy w 60x30 będą się czuły dobrze. Jak będziesz mieć dobry filtr, to nic się złego dziać nie będzie. Weź otoski. Łap filmiki z naturalnego środowiska: Jeśli masz miękką wodę, to zastanów się nad zmianą innesów na neony zielone (w sklepach często też piszą simulans). Możesz ich mieć te 14. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek10 Posted September 17, 2012 Author Share Posted September 17, 2012 Ok, to wezmie otoski i parę ramirezek. Dzięki za pomoc Edit: A do tej obsady jaki rodzaj pokarmu będzie najlepszy i temperatura?( Ramirezki, otoski, neony) Jak narazie mam 2 uniwersalne rodzaje płatków Supervit z Tropical ,które podaję na zmianę rano i wieczorem. nemo130: Edytuj posty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Kup sobie granulat roślinny dla kirysków i mrożone: komar czarny, oczlik(cyklop), artemia, bosmidia. Otoski ogólnie będą jeść drewno, liście dębowe lub bukowe (o ile wrzucisz kilka), i granulat spirulinowy, a mrożonkami zajmie się reszta ekipy. Miej też pokarm roślinny w płatkach, bo jego niedobór jest niewskazany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek10 Posted September 17, 2012 Author Share Posted September 17, 2012 Kirysków nie będe mial, będa otoski, neony oraz para ramirezek. A jak z dawkowaniem? Raz pokarm w płatkach a raz mrożonki? Czyli jak mam korzeń w akwarium to będzie o przydatny dla otosków? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Granulat roślinny dla kirysków to forma, a nie pokarm tylko dla kirysków. To dla otosków. Tak korzenie są konieczne, im więcej tym lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benek10 Posted September 18, 2012 Author Share Posted September 18, 2012 Więc juz zakończyłem dobór obsady( dzięki wam) . A więc posiadam: 8 neonów innesa 6 kirysków (niestety nie mogłem dostać otosków więc kupiłem kiryski) Parka Ramirezek Będzie okej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts