Mr.Kurczak Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Pierwsze moje akwarium w biotopie BW. Szkło: 60x30x30 Oświetlenie: 3W żaróweczka ledowa(64ledy) Tło:Czarny worek na śmieci Ozdoby:Korzonki buka Grzałka:25W Filtr:Tetratec in400 Parametry: Ph-6.4 No2-0mg/l No3-10mg/l Flora: Pistia Fauna: Jak na razie 3 otosy. Docelowo jeszcze 1+2 Apistogamma Agassizi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Zapowiada się zachęcająco . Tylko poczekać aż się herbatka "zaparzy" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted September 15, 2012 Author Share Posted September 15, 2012 Herbatka była tydzień temu, nie mam pojęcia dlaczego zeszła. Z dnia na dzień było coraz jaśniej, barwiłem wywarem z szyszek olchy. Ale dlaczego zeszło nie mam pojęcia. Ogólnie zbiornik ma być przeznaczony głównie pod agassizy, ale skoro otoski to stadne ryby to ile jeszcze dokupić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Myślę, że 6-8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Dla agi kup ketapang, ale przede wszystkim (!) lewa strona. Musisz mieć jakąś kryjówkę. Jeszcze jeden niski korzeń albo żabienica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thaz Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Autor sam się ocenił - i to dość trafnie. Akwarium jest 'takie tam...' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Mi się podoba,nie lubię zagraconych zbiorników, tylko aby były kryjówki, i resztę jak najmniej zbędnych liści i szyszek.Oczywiście trzeba zachować odpowiednią ilość.Lewa strona z tyłu pusto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Niestety ArMasteR, ale pod agi TOTALNE ZAGRACENIE to konieczność ;p No chyba, że lubi się widok wystrzępionych płetw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 A jak sprawa wygląda z moimi ukochanymi borelkami?One też potrzebują zagracenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 Co masz w filtrze? Może jakiś węgiel, zeolit, inny absorbent? Garbniki gdy ich nie dostarczamy do akwarium rozkładają się powoli pod wpływem światła, ale ludzie zwykle mają problem w drugą stronę. W filtrze siedzą tylko gąbki nic poza tym. Miałem dość mocną herbatkę, ale w tydzień zeszła. Dla agi kup ketapang, ale przede wszystkim (!) lewa strona. Musisz mieć jakąś kryjówkę. Jeszcze jeden niski korzeń albo żabienica.Myślałem na jakimś mniejszym kokosem, i żeby go liśćmi obładować, tak żeby od razu przygotować "grotę" pod agi. Planowałem więcej liści dębu, tylko mi się skończyły, zbyt mało miałem nazbierane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 To Ci powiem, że za dwa miesiące z tych liści pozostanie tylko wspomnienie ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 Czemu tak uważasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Bo mam BW i widzę tempo w jakim się liście rozkładają. Już mi ich dużo nie zostało a wpakowałem w akwarium od maja więcej liści niż byłby w stanie pomieścić zbiornik na raz ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 A przez to że te liście się rozkładają, woda jakoś Ci nieciekawie pachnie, czy coś? No2/3 nie skacze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Od tego masz filtr, żeby bakterie mogły się tym zająć. Oprócz tego otoski namiętnie wcinają te liście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpro Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Liście buku spokojnie 2 miesiące wytrzymują, myślę że wiele zależy od suszenia (piekarnik/naturalnie) i czy się je gotuje w celu zrobienia wywaru, wtedy ich żywotność może się skrócić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 A to będę musiał się wybrać do lasu po te liście. Wrzuciłem co miałem, herbatkę zrobiłem, zobaczymy jak to będzie. W lewym tylnym rogu jest kokos(słabo widać) obładowany liśćmi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted November 24, 2012 Author Share Posted November 24, 2012 Doszedł korzeń, poczekam na szyszki i zrobię ciemno. Agassizy padły, zastanawiam się nad kupnem Kakadu 1+2, także planowana obsady wyglądała by tak: 1+2 kakadu 8 otosków i może z 10 neonów inessa? Co o tym sądzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted November 25, 2012 Author Share Posted November 25, 2012 Na dzień dzisiejszy wygląda to tak: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 26, 2012 Share Posted November 26, 2012 A gdzie ryby ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted November 26, 2012 Author Share Posted November 26, 2012 Agi padły. Teraz przymierzam się do kupna kakadu 1+2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 26, 2012 Share Posted November 26, 2012 Może też wyszperasz gdzieś trifasciatę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted November 26, 2012 Author Share Posted November 26, 2012 Ciężko dostać ;/ Jak na razie to próbuję upolować takie sztuki: albo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 26, 2012 Share Posted November 26, 2012 U mnie pełno takich. Chyba w Trójmieście jest giełda akwarystyczna, podjedź tam. Takie Kakadu chodzą po 7-10zł/para Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Kurczak Posted November 26, 2012 Author Share Posted November 26, 2012 Giełdy nie ma, najbliższa w Elblągu z tego co wiem. Wiecie może jak te odmiany się nazywają , bo może podszedłbym do hurtowni i żebym wiedział o co pytać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts