Josh Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Witam, dzisiaj robię restart akwarium, co się wiąże z zaczęciem od początku. Moje pytanie to: jak wyczyścić wkłady z filtra - głównie gąbki, żeby cały syf z niej popłynął i jak ją odkazić. Wcześniej to całe akwarium to było bagno, bajoro, syf, kiła i mogiła. Zależy mi na wykorzystaniu starych wkładów, bo z kaską jak wszędzie cienko. Mam jeszcze inny filtr, który dostałem w prezencie (Cascade 1200) z używanymi wkładami [wszystko "bardzo ładnie pachnie , a w szczególności ta pachnąca woda co tam była], w kolejności od dołu: gąbka(''pachnąca''); jakieś plastikowe kuleczki wyglądające jakby miały za zadanie zbierać muł; jakiś wkład ceramiczny; i ostatnia komora pusta, wszystko pokryte taką watą z wyglądu podobną do tej ociepleniowej. Jak to odkazić i jak dostosować do akwa? Dbaj o pisownię. Mordimer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 filtr-czyszczenie-t51378.html Może spróbujesz gąbki i wszystko w tym nadmanganie poprzepłukiwac, tylko czy one nie wsiąkną tego. Niech się wypowie ktoś kto się zna na tym, ja jestem w tym zielony :DD: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josh Posted September 15, 2012 Author Share Posted September 15, 2012 Chodzi mi głównie o dezynfekcję mediów. Co zrobić, żeby nie musieć ich wymieniać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Przy restarcie nie powinno się dezynfekować mediów tylko umyć w wodzie z akwarium. Wypłucz w niej gąbki i nie zamartwiaj się tym że będą lekko brudne,to pomoże się szybciej rozmnożyć florze bakterii nitryfikacyjnych. Możliwe że przy starcie filtra wyleci sporo syfu,więc przed odpaleniem go w akwarium zrób tak by wsio poleciało do wiadra. Jest jeszcze inna opcja. Zbadaj wodę w kranie, jeśli nie zawiera chloru to możesz wsio pod prysznicem umyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Chodzi o to że mediów nie musisz dezynfekować, a nawet nie powinieneś, a ten szlam jest korzystny. Co najwyżej umyj pod kranem, jak baniak długo nie działał, a testów nie masz to i tak będzie musiał dojrzewać dwa tygodnie więc moim zdaniem nie ma co się bawić w czyszczenie w wodzie z akwarium itd. ale też nie ma żadnego powodu do odkażania. PS: Nie ma czegoś takiego że kogoś nie stać na wkłady filtracyjne. Wata do filtracji mechanicznej to groszowe sprawy, a jako medium biologiczne [analogia do ceramiki] sprawdza się keramzyt po 2zł za 5l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Co najwyżej umyj pod kranemChyba żartujesz. Nie znasz parametrów wody w karanie jaką on ją ma. A może ma masę chloru? To chyba wystarczy do wybicia bakterii. Płukanie w wodzie z akwarium wkładów to konieczność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josh Posted September 15, 2012 Author Share Posted September 15, 2012 Najgorsze to, że boję się myśleć co tam było, a z czekaniem sobie poradzę. Zanim zbiorę pieniądze na ryby to jakieś 2 miesiące miną. W samym starym baniaku miałem taki syf, że wolę zacząć od początku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 To nie ma znaczenia. Podłącz filtr i niech bryka. Kup testy kropelkowe na no2 i no3 mile widziane na ph ,kh i gh. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Co najwyżej umyj pod kranemChyba żartujesz. Nie znasz parametrów wody w karanie jaką on ją ma. A może ma masę chloru? Gdyby to był malutki wewnętrzny z malutką gąbeczką, zrozumiałbym. Gdyby ryb nie planował wpuścić po 2 miesiącach, zrozumiałbym. Ale na litość boską, kranówka to nie woda utleniona. Nie zdezynfekuje się tym całego filtra, tak jak kranówką nie odkazisz rany. Gąbkę spokojnie pod kranem, sam tak zawsze robię. Kuleczki wymień sobie na keramzyt, lepiej się sprawdzi. Ceramikę jak jest zapaćkana i przepłukasz w wodzie to tragedii nie będzie. Watę wymień na nową. PS: A jest jeszcze lepiej. Rozumiem że dostałeś prezent razem z wkładami i wodą. Nie wiadomo ile nie chodził, a zapach jest przez to że...gnije. W takim wypadku polecam: post461848.html?hilit Kompletna dezynfekcja, GG to nie jego filtr i sytuacja jest tu nietypowa. Sam doczytałem, ten kubeł nie działał Bóg wie ile i raczej nie należy zadbać o bakterie panujące teraz w nim Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts