Thari Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Witam wszystkich, zamierzam kupić sobie akwarium 112l. Wymiary to 80x35x40. Wybrałem już trochę sprzętu i chciałbym dowiedzieć się czy się nadaje, potrzebuję również waszej pomocy w wybraniu odpowiedniej obsady ryb i roślin. A więc tak: Grzałka: AquaEl AQ-150 Watt Filtr: Eheim Pick Up 200 (2012) Obsada ryb: - Neon Innesa (Paracheirodon innesi) - Danio Pręgowane (Brachydanio rerio) - Zmienniak Plamisty (Xiphophorus maculatus) - Żałobniczka (Gymnocorymbus ternetzi) - Kirysek pstry (Corydoras paleatus) Myślałem jeszcze o Kardynałku Chińskim, ale nie wiem czy nie byłaby to przesada. Czy ta obsada się nadaje? I w jakich ilościach musiałbym rybki kupić? Co byście dodali albo usunęli? Jakieś ślimaki, krewetki? Obsada roślin: Tył: - Rogatek sztywny - Moczarka argentyńska - Kryptokoryna Wendta lub Nurzaniec spiralny Środek: - Ludwigia płożąca - Strzałka szerokolistna Przód: - Marsylia Nadaje się? Co byście usunęli albo dołożyli? Mam jeszcze kilka pytań. Czy napowietrzacz byłby tutaj potrzebny? Jak najłatwiej usuwać wodę z akwarium? Jakie podłoże dobrać, bo myślałem o żwirze 1-4 mm jako pierwsza warstwa i 5-8 mm jako druga warstwa, chyba, że macie jakiś inny pomysł? Dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thari Posted September 15, 2012 Author Share Posted September 15, 2012 Typowo roślinne podłoża czyli takie jak tu? : http://www.zoologiczny.sklep.pl/Podloza__25_432 Wystarczy tego tylko jedna warstwa, czy muszę kupić dwa różne? Sprzętu jeszcze nie kupiłem, zły dobór słów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thari Posted September 15, 2012 Author Share Posted September 15, 2012 Dzięki. Czyli kupię Tetra CompleteSubstrate 2,8kg i 2kg żwiru rzecznego. Starczy to na podłoże? I czy taki zestaw roślin będzie odpowiedni: http://www.belio.pl/p12916,zestaw-rosli ... unkow.html? Zamówić najlepiej dwa czy jeden? Ile sadzonek zmieści się w takim akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dkonrad23 Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Moim zdaniem nie opłaca Ci się kupować tego zestawu. Możesz kupić roślniki np. od Sławka - naszego moderatora. Sam kupowałem i nie żałuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thari Posted September 15, 2012 Author Share Posted September 15, 2012 Dzięki, chyba tak zrobię =) EDIT: Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy mogę jakoś ograniczyć koszty. Łączny koszt zakupu akwarium i najpotrzebniejszych rzeczy do niego (bez ryb i roślin) wynosi 520 zł. Obecnie chciałbym kupić: Filtr: EHEIM FILTR WEWNĘTRZNY PICK-UP 2012 (200) Żwir rzeczny naturalny 3-5mm 2kg AQUA ART PODŁOŻE AQUA SUBSTRATE II+ BRĄZOWE AQUA ART Korzenie Red Wood Moor 0,5kg TETRA TEC GC 30 - ODMULACZ DO DNA Mata pod akwarium TETRA TEC TH 30 - TERMOMETR SAMOPRZYLEPNY DO AKWARIUM Wężyk akwarystyczny standardowy przeźroczysty biały HAGEN Elite GRZAŁKA 100W Z TERMOSTATEM Sera AQUTAN 100ml - UZDATNIACZ WODY Zoolek TEST AQUATEST TW/GH + KH Zoolek TEST AQUATEST PH Zoolek TEST AQUATEST NO2 AQUA ART SKAŁA SAMURAI ROCK Oczywiście do tego dochodzi akwarium i koszt pokarmu, którego jeszcze nie wybrałem i nie uwzględniłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rospur Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Filtr polecam ten - FILTR ZEWNĘTRZNY MIDI KANI 800 będziesz bardziej zadowolony Odmulacz - http://allegro.pl/zestaw-akwariowy-odmulacz-skrobak-szczypce-gratis-i2573218424.html co do podłoża to zwykła ziemia + żwir drobny tak ok 5 cm na całym dnie ,dlaczego ano dlatego że ziemia będzię dostarczać cały czas potrzebnych pierwiastków a takie substraty to krótszy czas , ja mam http://allegro.pl/aquael-podloze-acti-substrate-10l-i2577566017.html i jak bym miał zakładać jeszcze raz to bym wybrał ziemie a zakładałem akwarium w listopadzie 2010 r Uzdatniacz zbędny testy ok ,chociaż da się bez nich funkcjonować ,podmianki co tydzień + porządek to ważne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thari Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 Jeszcze jedno, ile kg żwiru będę potrzebował na 2 warstwę? I ile kg ziemi na 1? EDIT: I czy będę musiał jakoś przefiltrować tą ziemię ogrodową, czy ją tak po prostu wrzucić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rospur Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Ziemia najtańsza z super hiper marketu bez konserwantów ,żwiru ok 20 - 30 kg ,może być bazalt lub rzeczny koszt niewielki ,ziemia bezpośrednio do akwa miałem tak zrobione akwarium 25l i efekt max zadawalajacy szkoda ale nie mam fotek , najważniejsze dobrze rozplanuj roślinki aby ich pózniej nie przesadzać duże na tył mniejsze z przodu jak chcesz wiecej info poczytaj o akwarium Low - tech Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thari Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 To akurat teraz planuje, ale dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
rospur Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Najważniejsze kup dobry filtr ten co ci poleciłem jest spoko mało pobiera prądu ale połączenia na wcisk ,jeżeli chcesz bardziej zabezpieczony (połączenia skręcane ) to kup JBL 700 lub 900 ale koszt większy ,grzałka wystarczy 75 w ,proponuje statecznik do oświetlenia elektroniczny ,nie wiem jakie ma twoje akwarium ale jak się mocno grzeje to raczej magnetyczny i polecam wymianę koszt niewielki ,termometr i odmulacz resztę sobie daruj ,za ta kasę kup fajne roślinki i rybki ,po 6 - 12 miesiącach zobaczysz o co chodzi z akwarystyką a najważniejsze nie napalaj się na rzeczy niepotrzebne i tylko spokój i cierpliwość doprowadzi do fajnego efektu ,powodzenia. Przecinki przed spacją, nie po. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thari Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 Tylko, że na filtr kubełkowy nie mam zbytnio pieniędzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rospur Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Zaoszczędzisz na podłożu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thari Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 Ile kosztuje taki JBL 500, bo mam trochę ograniczone możliwości wyświetlenia. Dostosuj się do regulaminu 6.1. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarus Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Dozbieraj na dobry filtr - szkoda oszczędzać. Dobra filtracja (ilość mediów i pojemność filtra) to ważna rzecz. Do 112l minimum JBL e700 (ja polecałbym e900). Tylko zwróć uwagę czy masz gdzie postawić 'kubeł' (trochę miejsca zajmuje). Link to comment Share on other sites More sharing options...
rospur Posted September 19, 2012 Share Posted September 19, 2012 jbl http://allegro.pl/filtr-jbl-cristalprofi-e700-szczecin-sklep-i2629066781.html http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-jbl-e900-mega-gratisy-promocja-i2614025964.html aquel http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-aquael-midikani-800-akwarium-250l-i2637899429.html HW http://allegro.pl/ag140-filtr-zewnetrzny-do-akwarium-1000l-hw-302a-i2625074959.html Do wyboru do koloru. Regulamin 6.1. +1. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thari Posted September 26, 2012 Author Share Posted September 26, 2012 Powoli kompletuje sprzęt i czekam na jeszcze jedną przesyłkę, ale mam pytanie. Kupiłem pokrywę diversa aristo i po odpakowaniu świetlówki były odłączone od pokrywy. Myślałem, że wystarczy tylko śrubki przykręcić, ale w żaden sposób nie mogę tego zainstalować. Czy to jest wada techniczna i będę musiał zgłosić produkt do reklamacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thari Posted October 9, 2012 Author Share Posted October 9, 2012 Mija drugi tydzień od zalania akwarium. Pokrywę musiałem zgłosić do reklamacji i czekam, aż kurier po nią przyjedzie i przywiezie nową. Od dwóch dni w akwarium mam dziwne pęcherzyki powietrza, które utrzymują się dość długi czas. Czy ktoś wie czym jest to spowodowane i jak się tego pozbyć? Czy może to być kożuch bakteryjny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts