Jump to content

Chora Gupiczka?

Recommended Posts

Witajcie. Mam problem podejrzewam że moja Gupiczka Barbara jest chora... nie dawno rodziła (24 marca) zauważyłem dziś rano jak wstałem że pływa przy dnie i zazwyczaj sama i strasznie prawie nie pływa a tylko "stoi" w miejscu i ma na główce taki jakby biały meszek.

Co to za choroba i jak ją leczyć?

Doda jeszcze że wczoraj musiałem zastosować Algin (Tropicala) może to to jest przyczyna?

Zależy mi aby była zdrowa i "uśmiechnięta" .

post-1664-13685154959356_thumb.jpg

post-1664-13685154959641_thumb.jpg

Na Wikipedii znalazłem temat:

Następnie należy chore ryby umieścić w kąpieli krótkotrwałej:

* w roztworze nadmanganianu potasu l g/10 dm3 wody (czas kąpieli 30-60 minut)

* lub roztworze soli kuchennej 10—15 g/1 dm3 (czas kąpieli do 20 minut).

* w soli niejodowanej (10-15g/l czas kąpieli do 20 min)

* kąpiel formalinowa.

Czyli mogę choruśką w tej kąpieli w soli kuchennej? i też 26-27*C ?

To Zobaczę co będzie ale zapewne MFC Tropicala ;/

I jak to robić w przypadku Tropicala? Odłowić i zrobić kąpiel czy ogólnie dolać do AQ?

Najpierw zrobię tym MFC jak to nie poskutkuje to sól jeszcze jest ;/

P,S : ta choroba jest zakaźna ? Czy nie przeniesie się na Glonojadka i inne gupole?

jest rybki napewno sie predzej czy pozniej zaraza... powinnas przeniesc zarazone ryby do innego zbiornika i tam leczyc a do ogolnego akwarium profilaktycznie powinnas dolac leku... najlepsze sa preparaty firmy sera ja tym mfc leczylam plesniawke i rybka w koncu padla... kup omnipur lub bactopur w plynie

Oka mam ten MFC niestety ;/ i teraz pytanko odłowiłem samiczkę do kotnika 10L (akwarium) jest filtr+napowietrzasz a także grzałkę. Odłowiłem narybek do kotnika (taki plastikowy kupczy i wsadziłem do ogólnego) co teraz zrobić? Wlałem 3ml MFC temp. jest w granicach 27 *C podwyższę do 28*. pH raczej dobre (jest tam mech). Co mam teraz czynić? i Ile co mam robić a także jak długo ma być tam samotna samiczka?

Kirysek dzięki za post dotyczący tej na gorze :D

No do ogólnego? To jak? Bo przecież w ogólnym może pozarażać...

Więc?

Proszę o szybkie podpowiedzi i nie nabijać postów typu... nie znam choroby , nie wiem itp.

No rozumiem to dlaczego ktoś "głupoty" pisze? a ja to traktuje bardzo poważnie...

Więc tak zostawić ją w tych 10l ?

Po jakim czasie może wyzdrowieć? (wiem że to pytanie jest ciężkie ,ale tak na "Pi Razy Drzwi" :(

Już w sumie prawie zeszedł ten meszek... Ale teraz jest na oku i na drugie też zachodzi co jest? no kurcze szkoda mi Barbary ...

Boję się sam jej pomóc usuwając delikatnie meszek ale boję sie że coś sie jej stanie ...

HELP!

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...