kamil554 Posted March 28, 2009 Share Posted March 28, 2009 witam. Mam w akwa parkę platek. Niewiem jak nazywa się ta odmiana, ale jest najpopularniejsza w sklepach (cała czerwona), w literaturze odwrotnie- nie znalazłem tej czerwonej, tylko "wielobarwne" albo "plamiste". Chciałbym dokupić jeszcze dwie rybki, żeby moje akwarium ładniej wyglądało. lepiej dokupić : - dwie samice? wtedy byłby jeden samiec i trzy samice - czy parkę? i byłyby wtedy 2 samce i dwie samice Czy z platkami bywa tak jak z gupikami? że "za szybko" się mnożą i nie ma z nimi potem co robić- ewentualnie na pokarm, ale średnio chiałbym takiego wyjścia I ostatnie pytanie. Jak wygląda tarło platek, tak na chłopski rozum bo często obserwuje moje akwarium, ale nie widzę żadnych "zalotów" ze strony samca a potem okazuje się, że samica z dnia na dzień na większy brzuch Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted March 28, 2009 Share Posted March 28, 2009 1. Lepiej dokup parkę. 2. Platki szybko się rozmnażają, zupełnie jak gupiki. 3. Ja u moich platek też nigdy nie mogę się dopatrzyć tarła platek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil554 Posted March 28, 2009 Author Share Posted March 28, 2009 Wiem ze to bardzo pokojowe rybki ale te dwa samce, w przypadku dokupienia parki nie będą wobec siebie agresywne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beata1 Posted March 28, 2009 Share Posted March 28, 2009 Nie dokupuj samca bo samce będą do siebie agresywne dokup samiczki.Mnożą się co 5 tygodni.Nie mają tarła bo są jajożyworodne tak jak głupiki.Jak masz jakieś większe rybki to będą dobrą przekąską..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted March 28, 2009 Share Posted March 28, 2009 A więc zaczne od tego iż nazwa platka to potoczna nazwa i jeżeli chcesz dokładnie znać gatunek i odmianę swoich rybek to używanie tej nazwy jest bezcelowe. Nie ma czegoś takiego jak odmiana platki plamista lub wielobarwna,bo to pomieszanie prawidłowego nazewnictwa gatunków z potocznymi nazwami. Pod nazwą platki sprzedaje się dwa gatunki ryb a ich prawidłowa nazwa to zmienniak plamisty(xiphophorus maculatus) i Zmienniak wielobarwny(xiphophorus variatus) Kolor czerwony jest dość powszechny u Zmiennika plamistego i to prawdopodobnie masz ten gatunek rybki w swoim akwa,u mnie w książce pisze że to po prostu odmiana czerwona,czy ta odmiana ma inną fachową nazwę tego niestety nie wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil554 Posted March 29, 2009 Author Share Posted March 29, 2009 ok dziękuje Wam za wyjaśnienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 lepiej dokup 2samica zamiast 2 parki ja tak mam w akwa i platki koca sie raz na 2 miesiace czasami szybciej nawet Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwarelka Posted April 10, 2009 Share Posted April 10, 2009 Jak rozroznic samca od samicy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted April 10, 2009 Share Posted April 10, 2009 Dokup 2 samiece Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted April 10, 2009 Share Posted April 10, 2009 Jak rozroznic samca od samicy? Po gonopodium,samice mają płetwę brzuszną a samce w miejscu tej płetwy narząd kopulacyjny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 10, 2009 Share Posted April 10, 2009 lepiej bym tego nie wyjasnił Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil554 Posted April 10, 2009 Author Share Posted April 10, 2009 swego czasu zadawałem to samo pytanie i ( bynajmniej dla mnie, bo nie miałem wcześniej styczności z rybami) nie było takie proste stwierdzenie "acha, ta ryba ma gonopodium więc to samiec" bo najpierw trzeba znać różnicę pomiędzy nim a płetwą brzuszną ps. pytanie dodatkowe, czy powinienem się martwić tym zbieleniem na końcach płetw widocznych na zdjęciu?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts