grzegorz_kk Posted August 4, 2012 Share Posted August 4, 2012 Hej, Czy istnieje pojęcie takie jak zbyt mocne oświetlenie w akwarium? Bo została mi taka kostka i zrobiłem z niej małe akwarium dla ozdoby, ale oświetlenie ma chyba z 45W przy 12L, więc ponad 3W/L. Czymś to grozi? Jakie są tego efekty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Noname Posted August 4, 2012 Share Posted August 4, 2012 Z tego co wiem największe oświetlenie oddziałujące na rośliny jakie może być w akwarium to 1,3W/l. Powyżej tej wartości rośliny zachowują się tak jak by były oświetlane światłem maksymalnym dla nich 1,3W/l. Będziesz musiał podawać co2. - By glony nie opanowały akwarium. Będziesz musiał porządnie nawozić. - By glony nie opanowały akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz_kk Posted August 4, 2012 Author Share Posted August 4, 2012 To widzę, że nic się nie stanie poważnego. Dzięki za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted August 6, 2012 Share Posted August 6, 2012 Nic. Przez pierwszy tydzień. Później akwarium zrobi się zielone. Łącznie z wodą. Nie dasz rady opanować tak dużego światła. U mnie jak tylko przez "chwilę" słońce oświetla szyby to na nich rosną glony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mardow Posted August 6, 2012 Share Posted August 6, 2012 Jeśli już się skusisz na taką moc to umieść oświetlenie 35cm-45cm nad akwarium(lustro wody). Podawaj CO2, nawozy, posadź dużo roślin i nie świeć za długo - max 5-6h. To tak w wielkim skrócie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts