Urszulenka1989 Posted August 2, 2012 Share Posted August 2, 2012 Witam Moje akwarium 3 tyg,dojrzewało z filtrem,grzałką,światłem itp. W czwartek wprowadziły się rybki 3 gupiki 6 neonek 6 kirysków i pojawił się problem.Woda mętnieje i nic nie pomaga.Wyczyściłam filtr wodą z akwa,w końcu zrobiłam podmianę i nic,woda jak mętna była tak jest.Przed rybkami była klarowna,przejrzysta jak lustro.Co robić? P.S.Akwa ma 40l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 2, 2012 Share Posted August 2, 2012 Wystarczy zasadniczo użyć szukajki forumowej ażeby dowiedzieć się, że to naturalna kolej rzeczy. Wystarczy czekać. Opcjonalnie rybki przydenne wzbudzają podłoże i syf się robi ale to też przejdzie. Jakie posiadasz podłoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted August 2, 2012 Share Posted August 2, 2012 Obstawiam ,że kiryski podniosły troszke syfu z dna. Na zmęnienie pomaga wata w filrze lub prefiltr z waty lub bandaży . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trelemorele Posted August 2, 2012 Share Posted August 2, 2012 Też miałem ten nieszczęsny pył dodanie waty perlonowej i prefiltra na rurke załatwiło sprawe Oczywiście zawsze coś wyleci ze żwirku też mam kiryski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 2, 2012 Share Posted August 2, 2012 A nie lepiej jest odmulić podłoże niż zapychać filtr syfem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trelemorele Posted August 2, 2012 Share Posted August 2, 2012 Ja odmulałem, wyczyściłem kubła dodałem wkładów i jest gitara Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati007 Posted August 3, 2012 Share Posted August 3, 2012 Witam Moje akwarium 3 tyg,dojrzewało z filtrem,grzałką,światłem itp. W czwartek wprowadziły się rybki 3 gupiki 6 neonek 6 kirysków i pojawił się problem.Woda mętnieje i nic nie pomaga.Wyczyściłam filtr wodą z akwa,w końcu zrobiłam podmianę i nic,woda jak mętna była tak jest.Przed rybkami była klarowna,przejrzysta jak lustro.Co robić? P.S.Akwa ma 40l. Może po prostu ryby przekarmiasz,jedzenie opada na dno i masz atak pierwotniaków.Jeśli tak to wypadałoby zrobić jedno dniową głodówkę i zacząć karmić z umiarem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts