schwimmen Posted August 1, 2012 Share Posted August 1, 2012 Tak jak w temacie. Co to może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati007 Posted August 1, 2012 Share Posted August 1, 2012 Tak jak w temacie. Co to może być? Nie podałeś żadnych informacji dotyczących akwarium.Ale szybki oddech i czerwone skrzela mogą być przyczyną przerybienia i zatrucia się ryb NO2 P.S Już poprawiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 1, 2012 Share Posted August 1, 2012 Tak jak w temacie. Co to może być?Mojemu kiryskowi kiedyś płetwa ogonowa zanikała,wiesz co mogło być przyczyną? Opisz akwarium dokładnie jak w tym linku. jak-zadawac-pytania-na-forum-superakwarium-pl-t48986.html Ale szybki oddech i czerwony skrzela mogą być przyczyną zarybieniaZarybienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
schwimmen Posted August 1, 2012 Author Share Posted August 1, 2012 Ok już podaję opis: 1. Akwarium 45l 2. 10 neonków Innesa 3. Temperatura waha się od 25-28 czasami 30. Przez te upały jest tak gorąco. Próbowałem schłodzić wodę, lecz skończyło się to skrzywieniem z wyglądu chyba niegroźnym ryby - ona właśnie tak dyszy. Zauważyłem to wczoraj. W akwarium mam jeszcze jak już pisałem, neonka, któremu nie wiem co jest - pisałem o nim w innym poście. Żyje już tak długo. Dawanie różnych leków nie pomaga(dawałem FMC dość często i do teraz). 4. Akwarium jest dosyć zarośnięte. 5. Woda podmieniana co tydzień, lecz teraz postaram się trochę częściej. 6. Oświetlenie: świetlówka: T8 15W i żarówka energoszczędna(chyba 8W) 7. Karmię 2 razy dziennie: naprzemiennie BioVit roślinnny i dla wszystkich ryb akwariowych oraz Vitality&colour. 8. Nie nawoże, nie daję co2 Akwarium mam już od 3 lat. Nie miałem z nim żadnego problemu. Restart robiony gdzieś z pół roku temu(akwarium wyglądało nienajlepiej). PS: co można polecić na zapalenie pęcherza pławnego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati007 Posted August 1, 2012 Share Posted August 1, 2012 Ok już podaję opis: 1. Akwarium 45l 2. 10 neonków Innesa 3. Temperatura waha się od 25-28 czasami 30. Przez te upały jest tak gorąco. Próbowałem schłodzić wodę, lecz skończyło się to skrzywieniem z wyglądu chyba niegroźnym ryby - ona właśnie tak dyszy. Zauważyłem to wczoraj. W akwarium mam jeszcze jak już pisałem, neonka, któremu nie wiem co jest - pisałem o nim w innym poście. Żyje już tak długo. Dawanie różnych leków nie pomaga(dawałem FMC dość często i do teraz). 4. Akwarium jest dosyć zarośnięte. 5. Woda podmieniana co tydzień, lecz teraz postaram się trochę częściej. 6. Oświetlenie: świetlówka: T8 15W i żarówka energoszczędna(chyba 8W) 7. Karmię 2 razy dziennie: naprzemiennie BioVit roślinnny i dla wszystkich ryb akwariowych oraz Vitality&colour. 8. Nie nawoże, nie daję co2 Akwarium mam już od 3 lat. Nie miałem z nim żadnego problemu. Restart robiony gdzieś z pół roku temu(akwarium wyglądało nienajlepiej). PS: co można polecić na zapalenie pęcherza pławnego? Neon innesa znosi temperaturę do 25 stopni.Jeśli temperatura skoczyła do 30 a ty nagle schłodziłeś wodę mogło dojść do szoku termicznego.Ze swojej strony dodam że jeśli masz możliwość to możesz zmienić neon innesa na czerwone.Są one wytrzymalsze od innesa i znoszą wyższe temperatury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dusek Posted August 1, 2012 Share Posted August 1, 2012 Ok już podaję opis: 1. Akwarium 45l 2. 10 neonków Innesa 3. Temperatura waha się od 25-28 czasami 30. Przez te upały jest tak gorąco. Próbowałem schłodzić wodę, lecz skończyło się to skrzywieniem z wyglądu chyba niegroźnym ryby - ona właśnie tak dyszy. Zauważyłem to wczoraj. W akwarium mam jeszcze jak już pisałem, neonka, któremu nie wiem co jest - pisałem o nim w innym poście. Żyje już tak długo. Dawanie różnych leków nie pomaga(dawałem FMC dość często i do teraz). 4. Akwarium jest dosyć zarośnięte. 5. Woda podmieniana co tydzień, lecz teraz postaram się trochę częściej. 6. Oświetlenie: świetlówka: T8 15W i żarówka energoszczędna(chyba 8W) 7. Karmię 2 razy dziennie: naprzemiennie BioVit roślinnny i dla wszystkich ryb akwariowych oraz Vitality&colour. 8. Nie nawoże, nie daję co2 Akwarium mam już od 3 lat. Nie miałem z nim żadnego problemu. Restart robiony gdzieś z pół roku temu(akwarium wyglądało nienajlepiej). PS: co można polecić na zapalenie pęcherza pławnego? Neon innesa znosi temperaturę do 25 stopni.Jeśli temperatura skoczyła do 30 a ty nagle schłodziłeś wodę mogło dojść do szoku termicznego.Ze swojej strony dodam że jeśli masz możliwość to możesz zmienić neon innesa na czerwone.Są one wytrzymalsze od innesa i znoszą wyższe temperatury. Jak Ty sobie wyobrażasz hodować neony czerwone w 45l zbiorniku? Slyszałem nawet, że inessa są już za duże a co dopiero czerwone... @Autor tematu Podaj parametry baniaka ph,kh,no3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
schwimmen Posted August 2, 2012 Author Share Posted August 2, 2012 ph ok.7 no3 - nie mierzę kh - podam później Więc co mogę zrobić, aby mu pomóc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
erysek3 Posted August 2, 2012 Share Posted August 2, 2012 Tak jak w temacie. Co to może być?To może być brak tlenu i/lub szok termiczny wywołany schłodzeniem wody (sam miałem taki problem tylko że z gupikami w 21l). Link to comment Share on other sites More sharing options...
schwimmen Posted August 4, 2012 Author Share Posted August 4, 2012 To co zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts