Dodo129 Posted August 1, 2012 Share Posted August 1, 2012 Będę wdzięczny za rady. Wcześniej miałem mieszane odczucia jaki zbiornik, jakie rybki. Był czas że myślałem o 60l później o 112l z planem na pyszczaki. Jednak pozostaję przy 72l ze względu na rozmiary. Do dyspozycji tylko 60cm długości. A zestaw aquael brilux 72l właśnie taki jest. Ostatecznie wczoraj wybór padł na neonki. Czy podłoże Aqua Substrate II będzie dobre do neonków ? Jaką ilość mogę wpuścić ? Może otoski i kiryski panda po 6szt ? Czy neonki mają jakieś szczególne wymagania ? Jakie roślinki będą dla nich dobre ? Oświetlenie w pokrywie 2x24W czyli 0,66W/l. Nie planuję narazie CO2. Czy jeszcze można do neonków dołożyć jakieś inne rybki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati007 Posted August 1, 2012 Share Posted August 1, 2012 Będę wdzięczny za rady. Wcześniej miałem mieszane odczucia jaki zbiornik, jakie rybki. Był czas że myślałem o 60l później o 112l z planem na pyszczaki. Jednak pozostaję przy 72l ze względu na rozmiary. Do dyspozycji tylko 60cm długości. A zestaw aquael brilux 72l właśnie taki jest. Ostatecznie wczoraj wybór padł na neonki. Czy podłoże Aqua Substrate II będzie dobre do neonków ? Jaką ilość mogę wpuścić ? Może otoski i kiryski panda po 6szt ? Czy neonki mają jakieś szczególne wymagania ? Jakie roślinki będą dla nich dobre ? Oświetlenie w pokrywie 2x24W czyli 0,66W/l. Nie planuję narazie CO2. Czy jeszcze można do neonków dołożyć jakieś inne rybki ? A nie wolisz skompletować wszystkiego osobno?Myślę że wyszłoby cię to taniej a wtedy możesz kupić coś większego. Co do neonów to myślę że 15 będzie ok.Na dno możesz dać z 6-7 otosków i do tego jakiś harem małych pielęgniczek np.ramirez.Jeśli zaczynasz przygodę z neonami to proponuję ci kupić neony czerwone.Są one bardziej wytrzymalsze na parametry wody i na zmiany jakie zachodzą w baniaku.Rośliny możesz kupić światłolubne ze względu że masz sporo światła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dodo129 Posted August 1, 2012 Author Share Posted August 1, 2012 Chętnie tylko że ja mam max 60cm długości więc nic większego nie wejdzie. A na wysokość myślę, że nie ma co na siłę. Także 72l w tym wymiarze to i tak sporo. Jakie roślinki proponujesz ? Po założeniu akwarium co ile dni podmiana wody i w jakiej ilości ? Do tego docelowo filtr zewnętrzny minikani 120. Jakie nawożenie roślin ? Jakiś uzdatniacz do wody przed wpuszczeniem ryb ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati007 Posted August 1, 2012 Share Posted August 1, 2012 Chętnie tylko że ja mam max 60cm długości więc nic większego nie wejdzie. A na wysokość myślę, że nie ma co na siłę. Także 72l w tym wymiarze to i tak sporo. Jakie roślinki proponujesz ? Po założeniu akwarium co ile dni podmiana wody i w jakiej ilości ? Do tego docelowo filtr zewnętrzny minikani 120. Jakie nawożenie roślin ? Jakiś uzdatniacz do wody przed wpuszczeniem ryb ? Chodzi mi o to że nie musisz kupować całego zestawu bo to wyjdzie drożej.Możesz wszystko kompletować osobno,tzn po kolej. Co do roślin to cryptokoryny,Microsorum,rogatek,moczarka kanadyjska,nurzaniec,pistia,mchy.Jak zalejesz akwarium wszystko posadzisz to odczekaj 2-3 tyg z włączonym osprzętem i bez ryb. P.S Odczekaj 2-3 tygodnie i nie wlewaj żadnych uzdatniaczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted August 1, 2012 Share Posted August 1, 2012 Przy takim oświetleniu musisz podawać CO2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dodo129 Posted August 2, 2012 Author Share Posted August 2, 2012 Zdecydował się na zestaw Juwel Lido 120. Dlaczego ? Ładnie wygląda no i myślę, że niezła cena jak na ten zestaw - 700zł. W ciągu tygodnia będę instalował. Podłoże planuję Aqua Substrate II. Narazie będzie filtr, który jest w standardzie. Z opini słyszałem, że jest w miarę nie najgorszy. Czy ro roślinek jakiś dodatkowy nawóz w płynie, lub kulki. Planuję rośliny: Cryptokoryny,Microsorum,Rogatek - i będę wdzięczny co jeszcze ? Narazie bez CO2 więc i rośliny tego nie wymagające. Czy nie będzie problemu jak sobie doinstaluję dodatkowe oświetlenie led np. kolor niebieski ? Jak na to neonki i inne rybki ? A właśnie - czy 25 neonków będzie dobrze ? Do tego 6 otosków i 6 kirysków ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts