marian427 Posted July 28, 2012 Share Posted July 28, 2012 Witam nie dawno kupiłem używane akwarium 126l z filtrem fluval 205. Znalazłem instrukcje uruchomienia tego filtra przez pompowanie ale to nie działało wiec zalałem wszystko woda i chodzi ale jak chcę go wyłączyć na noc to leje mi się woda z tych otworów pod zatrzaskami może ktoś wie czemu tak mam i może mi pomóc? Czy taki sposób poprzez zalanie filtra łącznie z wężem, woda to dobry sposób na uruchamianie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 28, 2012 Share Posted July 28, 2012 ... jak chcę go wyłączyć na noc ...Absolutnie nie wyłączaj filtra na noc,musi być włączony 24h na dobę. A co do przecieku,to sprawdź uszczelkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 28, 2012 Share Posted July 28, 2012 Fluvale maja dwie "wajchy" pierwsza od regulacjii przepływu i druga od mocowania rur w filtrze. Teraz zależy skąd Ci cieknie. Moga byc to zniszczone uszczelki. Pąpka może być popsuta jak spojrzysz od spodu to powinna być tak przeźroczysta guma pod pokrywą przymocowana do tego uchwytu którym pompujesz. Taki sposób na uruchomienia też jest dobry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted July 28, 2012 Share Posted July 28, 2012 Pewnie uszczelka jest do wymiany, widziałem takie na allegro. Mam taki sam filtr i mi nie cieknie więc dla bezpieczeństwa trzeba ją wymienić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marian427 Posted July 28, 2012 Author Share Posted July 28, 2012 uszczelka nie wydaje się zła, ale na wszelki wypadek ją wymienię a filtra nie mogę mieć załączonego cały czas bo jest głośny a mam mały pokój Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marian427 Posted July 28, 2012 Author Share Posted July 28, 2012 cieknie z zatrzasków które trzymają kubeł i górę razem Zaczynaj zdania wielką literą i interpunkcja. Poza tym edytuj posty.-Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariuszkam83 Posted July 28, 2012 Share Posted July 28, 2012 To równie dobrze można go w ogóle nie włączać bo taka filtracja na raty nic nie da. W tym temacie nie ma kompromisów Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 28, 2012 Share Posted July 28, 2012 Z którego? W każdym razie wyciąg uszczelkę wyczyść ją jak i ten rowek w którym Ona się znajduje. Jezeli jest pęknięta, postrzępiona to nadaje się do wymiany. A jak filtr chodzi to nie słyszysz czasami bąbelkow w środku? i tak jak Sławek napisał, filtr powinien chodzić cały czas. filtra nie mogę mieć załączonego cały czas bo jest głośny Oglónie fluvale to ciche filtry więc na pewno zasysa Ci powietrze jak chodzi dlatego tak hałasuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted July 28, 2012 Share Posted July 28, 2012 U mnie ten filtr pracuje na tyle cicho,że bez problemów można zasnąć. Faktycznie sprawdź czy nie zapowietrza się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 28, 2012 Share Posted July 28, 2012 Wyłączając filtr na noc powodujesz,że giną bakterie nitryfikacjne,które w nim się znajdują. Następnie,podczas uruchomienia filtra są one pompowane do akwa i zatruwają wodę. W takim wypadku lepiej nie włączać w ogóle filtra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marian427 Posted July 28, 2012 Author Share Posted July 28, 2012 Powietrza nie zasysa bo nie lecą z węża bąbelki, a uszczelkę czyściłem i jest dalej to samo. Uszczelka nie jest popękana, ani nic z tych rzeczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 28, 2012 Share Posted July 28, 2012 To może opisz czym, się objawia to głośne działanie filtra. Na pewno zasysa gdyż filtr wytwarza podciśnienie w kuble podczas pracy. Dlatego cieknie Ci on tylko wtedy jak jest wyłączony. A ty słyszysz jak czasami coś "mieli". Wymień ją. Może to być uszkodzenie niewidoczne dla Twoich oczu, a woda znajdzie sobie przejście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marian427 Posted July 29, 2012 Author Share Posted July 29, 2012 Już wiem o co chodzi jak wyłączę filtr i nie zamknę zaworu od węży to się leje dość mocno a jak chodzi to prawie wcale. Filtr stoi w kibelki 10l i przez 20godzin może 1cm wody się nalało. Co do głośności filtra to takie brzęczenie słychać jakby przy silniczku. Wyciągałem ten wirnik i to wszystko czyściłem trochę brudu tam było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts