Jump to content

Mam problem...

Recommended Posts

Witam.

Zakładałem już temat związany z moim mieczykiem.

Lecz teraz jest znacznie gorzej, rybka ma postrzempione wszystkie płetwy i w tylniej czenści ciała(ogon) ma odstające łuski i małe kropki wyglądające na ospe ale tylko na ogonie.No i ma ledko wykrzywiony ogon(skrzywienie kręgosłupa od kupna(pół roku)).

Inne rybki czują sie dobrze.

Rybka pływa oszczędnie, pod prąd, ożywia sie w czasie karmienia.

Warunki w akwa:

28*

Woda twarda

Duże napowietrzenie

Z góry dzienkuję za pomoc.

Odłów na jakiś czos żeby sie wykórowała ;) A te białe kropiki na ogonie to raczej ospa, bo zawsze zaczyna sie od płetw więc jeszcze dodaj lekarstwo na to paskuctwo (polecam:zoolek-zieleń)działa,niedrogi(5zł)i wydajny;)

Niech rybka zdrowieje;]!!!

Nie_które choroby są podobne opisowo ale zawsze coś nie pasi.

Dokładne objawy:Ryba ogólnie wygląda dobrze tylko ma widocznie skrzywiony ogon nie_pokoi mnie to kropki powoli znikają ale widać że ryba jest osłabiona.Nie_wiem co z tym skrzywieniem czy to choroba genetyczna?

to skrzywienie to albo genetyczne albo spowodowane skokiem temperatury. tak mi sie przynajmniej wydaje ze gdzies o tym czytalam. nie miales czasem takiej zmiany temperatury? no nie wiem, w piecu wygaslo, grzalki nie wlaczyles czy cos w tym stylu?

postrzępione płetwy często występują u mieczyków Hellera to żadna choroba mam preparat który odbudowuje takie płetwy jak wrócę do domu to dam znać o jego nazwie. skrzywienie hmmm... jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. jakby ci się udało dać fotkę to może bym coś zdziałał. też hoduję mieczyki. może chodzi o to że się lekko wykrzywia w lewo lub w prawo? co do kropek. dla większości ryb w dobrym stanie najskuteczniejsza i najprostsza jest kuracja preparatem Ichtiosan Tropicala. Dawkowanie: pierwszy raz preparat stosujemy w podwójnej dawce - 1 kropla na litr wody (uwaga na rośliny!), po trzech dniach dawka druga (normalna) 10ml/100L , po tygodniu czasu od drugiej dawki zaleca się zastosować jeszcze jedną dawkę w normalnej proporcji.

Ogulnie akcja zakończyła się powodzeniem.

Rybce pozostała mała ranka po cmokaniu,a skrzywienie wygląda patrząc z góry najpierw na czenści ogonowej jast lekie skrzywienie a potem wyprostowanie.Nie wygląda to tak zle.

Rybka ma apetyt i zachowuje sie normalnie.

Dzienkuje wszystkim za pomoc.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...