PaTrYk4 Posted March 26, 2009 Share Posted March 26, 2009 Witam. Zakładałem już temat związany z moim mieczykiem. Lecz teraz jest znacznie gorzej, rybka ma postrzempione wszystkie płetwy i w tylniej czenści ciała(ogon) ma odstające łuski i małe kropki wyglądające na ospe ale tylko na ogonie.No i ma ledko wykrzywiony ogon(skrzywienie kręgosłupa od kupna(pół roku)). Inne rybki czują sie dobrze. Rybka pływa oszczędnie, pod prąd, ożywia sie w czasie karmienia. Warunki w akwa: 28* Woda twarda Duże napowietrzenie Z góry dzienkuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted March 26, 2009 Share Posted March 26, 2009 a nie zauważyłeś żeby brzanka go podgryzała? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika15 Posted March 26, 2009 Share Posted March 26, 2009 Odłów ją do innego akwarium.Nie zauważyłaś czy jakieś rybki jej nie goniły,podgryzały? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tatar Posted March 26, 2009 Share Posted March 26, 2009 Myślę że to brzanka go podgryza ten gatunek ma do tego tendencje. Na twoim miejscu pozbył bym się brzanek lub zostawił tylko brzanki(chyba że to nie wina brzanki). Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaTrYk4 Posted March 26, 2009 Author Share Posted March 26, 2009 Nic takiego nie zauważyłem, czsem samiec cmoka ją w tamte miejsce ale dlaczego boczne płetwy są posztrzempione? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SupeRyba;) Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 Odłów na jakiś czos żeby sie wykórowała A te białe kropiki na ogonie to raczej ospa, bo zawsze zaczyna sie od płetw więc jeszcze dodaj lekarstwo na to paskuctwo (polecam:zoolek-zieleń)działa,niedrogi(5zł)i wydajny;) Niech rybka zdrowieje;]!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
loosak Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 ichtiosan tez dobrze leczy ospe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sandrulka123 Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 a co z tymi odstajacymi luskami? i czemu ryba jest skrzywiona... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manchesterowiec Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 te kropki to może pleśniawka... nie zauważyłeś tego u inncyh ryb? Link to comment Share on other sites More sharing options...
to@mek Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 szybko oddziel rybę która jest chora od innych rybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
to@mek Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 spojrzyj tu : http://www.herkules.superhost.pl/choroby.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaTrYk4 Posted March 28, 2009 Author Share Posted March 28, 2009 Nie_które choroby są podobne opisowo ale zawsze coś nie pasi. Dokładne objawy:Ryba ogólnie wygląda dobrze tylko ma widocznie skrzywiony ogon nie_pokoi mnie to kropki powoli znikają ale widać że ryba jest osłabiona.Nie_wiem co z tym skrzywieniem czy to choroba genetyczna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
to@mek Posted March 28, 2009 Share Posted March 28, 2009 może się z kimś pokłuciła Link to comment Share on other sites More sharing options...
loosak Posted March 29, 2009 Share Posted March 29, 2009 to skrzywienie to albo genetyczne albo spowodowane skokiem temperatury. tak mi sie przynajmniej wydaje ze gdzies o tym czytalam. nie miales czasem takiej zmiany temperatury? no nie wiem, w piecu wygaslo, grzalki nie wlaczyles czy cos w tym stylu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
to@mek Posted March 29, 2009 Share Posted March 29, 2009 może dasz jej zdjęcie na forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaTrYk4 Posted March 29, 2009 Author Share Posted March 29, 2009 Lekkie skrzywienie miała od kupna ale gdy urosła stało sie bardziej widocznie. A jeśli chodzi o zdjęcie to próbowałem ale coś mi nie wychodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
loosak Posted March 29, 2009 Share Posted March 29, 2009 to wydaje mi sie ze to genetyczna wada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaTrYk4 Posted March 29, 2009 Author Share Posted March 29, 2009 Myśle że tak ponieważ nie ma żadnych powikłań. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika15 Posted March 29, 2009 Share Posted March 29, 2009 Dodaj fotke Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaTrYk4 Posted March 29, 2009 Author Share Posted March 29, 2009 Jeśli chodzi o zdjęcie to próbowałem ale coś mi nie wychodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
to@mek Posted March 30, 2009 Share Posted March 30, 2009 jaka to ryba? bo niektóre ryby po prostu tak mają Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaTrYk4 Posted March 30, 2009 Author Share Posted March 30, 2009 Mieczyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
to@mek Posted March 31, 2009 Share Posted March 31, 2009 zależy jakie bo masz dwa rodzaje mieczyków (tak wynika z podpisu)mieczyki Hellera chyba tak mają od urodzenia(ale nie jestem pewien ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo2741 Posted March 31, 2009 Share Posted March 31, 2009 postrzępione płetwy często występują u mieczyków Hellera to żadna choroba mam preparat który odbudowuje takie płetwy jak wrócę do domu to dam znać o jego nazwie. skrzywienie hmmm... jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. jakby ci się udało dać fotkę to może bym coś zdziałał. też hoduję mieczyki. może chodzi o to że się lekko wykrzywia w lewo lub w prawo? co do kropek. dla większości ryb w dobrym stanie najskuteczniejsza i najprostsza jest kuracja preparatem Ichtiosan Tropicala. Dawkowanie: pierwszy raz preparat stosujemy w podwójnej dawce - 1 kropla na litr wody (uwaga na rośliny!), po trzech dniach dawka druga (normalna) 10ml/100L , po tygodniu czasu od drugiej dawki zaleca się zastosować jeszcze jedną dawkę w normalnej proporcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaTrYk4 Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 Ogulnie akcja zakończyła się powodzeniem. Rybce pozostała mała ranka po cmokaniu,a skrzywienie wygląda patrząc z góry najpierw na czenści ogonowej jast lekie skrzywienie a potem wyprostowanie.Nie wygląda to tak zle. Rybka ma apetyt i zachowuje sie normalnie. Dzienkuje wszystkim za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts