Nerv Posted July 23, 2012 Share Posted July 23, 2012 Z mojej domowej hodowli ramirezek zostały mi jeszcze 3 sztuki (samiczki). Chcę dwie z nich oddać, a jedną zostawić i dokupić do niej samczyka. Wtedy parka będzie sama w 45l. Nie wiem tylko, którą z nich mam zostawić. Pierwsza samiczka jest dominująca. Nie zraniła żadnej innej ryby, co najwyżej przegania dwie pozostałe do kąta, lub je podskubuje. Jest najładniejsza - ma piękne, długie płetwy i doskonałe wybarwienie. Druga samiczka chowa się po kątach, ponieważ boi się dwóch pozostałych lokatorek. Ma małe płetwy (przeciętne). Trzecia samiczka ucieka przed pierwszą, ale pogania drugą. Ma przeciętny wygląd. Najchętniej wzięłabym tą pierwszą, ale boję się, że będzie dominowała nad samczykiem i nie dobiorą się w parkę. Czy moje obawy są słuszne ? Bo możliwe też, że gdy będzie mieć do czynienia z samczykiem, to zrobi się bardziej łagodna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted July 23, 2012 Share Posted July 23, 2012 Zostaw tą dominującą.Zazwyczaj to raczej samiec dominuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek Posted July 23, 2012 Share Posted July 23, 2012 Zgadzam się z moim poprzednikiem. Ta pierwsza będzie najlepsza i jest też najladniejsza z tego co mówisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diteer Posted July 23, 2012 Share Posted July 23, 2012 Tak jak w naturze najsilniejszy wygrywa, tylko trzeba kupić pięknego i mocnego samca do pary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymek150 Posted July 23, 2012 Share Posted July 23, 2012 A nie lepiej samca dać i niech sam sobie dobierze partnerkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted July 23, 2012 Share Posted July 23, 2012 Szymek ma rację , jeśli chcesz mieć dobraną parę to wpuść tam ładnego samca na kilka dni. Wybierze sobie partnerkę i wtedy resztę będziesz mogła oddać/sprzedać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts