Guppy Posted July 22, 2012 Share Posted July 22, 2012 Witam. Mam problem z pobudzeniem danio do tarła. Ryby kupione tydzień temu (stadko 5 sztuk), w tym jedna bardzo zaikrzona samica. Wczoraj zostala przełożona razem z 2 samcami do akwarium tarliskowego (15l, zalane do ok. 8cm wysokości, filtrowane, temperatura 28-29*C). Do tej pory nic, samica jest kanciasta, samiec się nią nie interesuje. Co dalej mam zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uniq Posted July 22, 2012 Share Posted July 22, 2012 A nie za duża temperatura ? 24*C starcza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted July 22, 2012 Share Posted July 22, 2012 Najpierw napisz jaki to danio, może to być pręgowany, malabarski, a każdy gatunek rozmnaża się inaczej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guppy Posted July 23, 2012 Author Share Posted July 23, 2012 Pręgowany Temperatura obniżona do 26*C, dzisiaj wieczorem wrzucę znowu samce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted July 23, 2012 Share Posted July 23, 2012 One muszą tam być przynajmniej tydzień bo z dnia na dzień się nie rozmnożą musisz czekać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymek150 Posted July 24, 2012 Share Posted July 24, 2012 Czy mi się coś nie pomyliło. Danio preferuje wodę 18 - 22 stopnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guppy Posted July 24, 2012 Author Share Posted July 24, 2012 Według encyklopedii super akwarium - 18*-25*, podczas tarła wyższa. Dzisiaj była kolejna próba, zakończona oczywiście niepowodzeniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guppy Posted July 25, 2012 Author Share Posted July 25, 2012 Rano odbyło się tarło Niestety ryby zdązyły wyjeść ikrę, zostało ok. 4 sztuk, musiałam też wyłączyć filtr bo wciągał ikrę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted July 26, 2012 Share Posted July 26, 2012 A dałaś siatkę ochronną ? Możesz zrobić filtr zewnętrzny i wtedy nie będzie ci wciągać młodych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guppy Posted July 27, 2012 Author Share Posted July 27, 2012 Dałam, ale nie była za dobrze dopasowana i jedna rybka wpłynęła na dół. Dzisiaj minęły dwa dni od tarła, przetrwały 3 sztuki ikry, w jej śrdoku widać już mikrorybki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemeee Posted August 1, 2012 Share Posted August 1, 2012 Ja 3x rozmnożyłem danio w następujący sposób: Akwarium 15L ,włożyłem do niego 2samce + samice, brzęczyk,grzałkę na 28 stopni,starą firankę i było wszystko ok.Po około tygodnia była ikra.A później to maluchy;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts