Jump to content

Egeria gnije od czubka


tem123
 Share

Recommended Posts

Moje akwarium ma 45l wody około 40l. Oświetlenie 18W świetlówka. Obsada to 9 sztuk narybku Gupika. Podłoże żwirek kwarcowy i trochę grubsze kamyki. Rośliny: Egeria, Cabomba, Rogatek, Hygrophila i Cryptocoryna wendtii green. 8 dni temu zrobiłem generalny porządek z uwagi na dużo brudu w podłożu i plagę ślimaków, wygotowałem żwirek, kamienie, porządnie umyłem akwarium, przepłukałem rośliny w wodzie źródlanej z liści mechanicznie usunąłem niewielkie w sumie ilości glonów. Po paru dniach zauważyłem gnijące pędy Egerii i odpadające od niej liście gnicie postępuje od czubka a liście odpadły już praktycznie z całych łodyg. Cabomba i Rogatek też nie wyglądają najlepiej odpadło kilka liści, pozostałe rośliny wyglądają normalnie nie zauważyłem jakich niepokojących oznak, może poza Cryptocoryna wendtii green liście się nieco pozwijały ale objaw nie postępuje. Zrobiłem przed wczoraj testy wody, wyszło mi: NH3=0 NO3=5 NO2=0 PO4=3. Do czasu zrobienia testów nawoziłem tylko mikro, potasem i magnezem bo wcześniej miałem NO3=25 a PO4=5. Teraz nawożę: mikro, K2SO4, MgSO4*7H2O i KNO3 i 4ml carbo w płynie. Nie wiem czy robię dobrze, proszę o opinię i porady. Z góry dziękuję.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...