frev Posted July 20, 2012 Share Posted July 20, 2012 Jak w temacie,dla przykładu butla 0,5kg przy akwarium 160l na ile wystarczy z średnim dozowaniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nadosia5 Posted July 20, 2012 Share Posted July 20, 2012 Butla 0.5kg przy dozowaniu około 10h/dobę do akwarium 160l, wystarczy na około miesiąc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarus Posted July 20, 2012 Share Posted July 20, 2012 Nie sądzę. Zależy ile ma roślin i jakie oraz ile światełka. U mnie w 63l (40Wat) w baniaku gdzie mam rośliny 'pochłaniające' więcej CO2 moja butla 1,5 KG netto (!!!) starcza na dwa miechy. Do 160l szkoda kupować tak małą butlę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frev Posted July 20, 2012 Author Share Posted July 20, 2012 Czyli średnio bym musiał nabijać co miesiąc jakby było duże zapotrzebowanie na CO2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nadosia5 Posted July 20, 2012 Share Posted July 20, 2012 Raczej tak, mniej więcej co miesiąc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarus Posted July 20, 2012 Share Posted July 20, 2012 0,5 kg na 160l? Sądzę, że nawet cześciej. Ja do takiego baniaka nie brał bym nic mniejszego niż te 2kg netto. Co prawda koszt nabicia jest nieduży (dla 0,5 kg to już grosze), ale szkoda (wg mnie) jeździć co trzy tygodnie za gazem. Zreszta, niech się inni wypowiedzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted July 20, 2012 Share Posted July 20, 2012 Ilość i gatunki roślin,parametry wody którą dolewasz do akwarium(kh),nawożenie,oświetlenie,podłoże to się składa na zapotrzebowanie akwarium na co2. W jednym akwarium wystarczy na miesiąc w innym na dwa tygodnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frev Posted July 20, 2012 Author Share Posted July 20, 2012 Mam na oku 2 kg butle i jak piszecie, bd musiał nabijać co miesiąc, dziękuje za odpowiedzi. EDIT: Na razie mam zamiar stosować w 160l węgiel w płynie easy carbo i bimbrownie, oświetlenie 0,675W/l ,rośliny będą w miarę rosły przez miesiąc? Czy lepiej po zalaniu zbiornika,rośliny posadzić po miesiącu i dopiero zakupić butle CO2? Bo pieniążki idą tera gdzie indziej,i muszę na razie zrobić pauzę z zakupowaniem zestawu CO2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts