Portia Posted July 19, 2012 Share Posted July 19, 2012 Obserwowałam dodawanie do akwarium, gdzie uprzednio siedział samczyk ramireza, samiczki Samiec zaczął się puszyć, wypędzał inne ramirezy i przechylał się przed samiczką na jeden bok... Czy to właśnie zaloty? W jakim czasie po czymś takim ryby mogą złożyć ikrę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nadosia5 Posted July 19, 2012 Share Posted July 19, 2012 Wydaje mi się, iż były to zaloty, bo jak napisałeś przeganiał inne ramirezy. Kiedy dobiorą się w młodą parkę, to powinny zacząć szukać miejsca do złożenia ikry (powinno to potrwać około 2-3 dni) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted July 19, 2012 Share Posted July 19, 2012 Prawdopodobnie to zaloty,ale powinieneś odłowić resztę ramirezów. Tu masz typowe zachowanie podczas zalotów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Portia Posted July 20, 2012 Author Share Posted July 20, 2012 Czy z początku jest tak, że samica go ignoruje? (samczyk już ją podszczypuje) Moje ramirezki zachowują się właśnie tak: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabomba123 Posted July 20, 2012 Share Posted July 20, 2012 Mi ramirezy wczoraj złożyły ikrę a zaloty wyglądały tak samiec podpływał do samicy i przechylał się na bok czasami i też przy niej się trząsł .Oni złożyły mi ikrę dwa dni od zalotów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Portia Posted July 20, 2012 Author Share Posted July 20, 2012 Aha, bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi - bardzo mi się przydały A czy skalary, neonki i żyworódki nie zjedzą ikry i narybku (tak w razie czego)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nadosia5 Posted July 20, 2012 Share Posted July 20, 2012 Obawiam się, że skalary i neonki mogą zjeść ikrę. W ciągu dnia samica będzie broniła gniazda, ale w ciągu nocy mogą się tam dobrać, np: zbrojniki (jeśli je masz). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Portia Posted July 21, 2012 Author Share Posted July 21, 2012 Nie, zbrojników nie posiadam A jakie mogą być powody, dla których ta para jeszcze nie ma ikry? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferre111 Posted July 21, 2012 Share Posted July 21, 2012 Złe warunki, dieta, parametry, temperatura. Po za tym co zrobisz z małymi, masz pokarm, masz miejsce na większą ilość ryb? Lepiej na razie uporządkuj obecną obsadę, a potem zajmij się rozmnażaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Portia Posted July 22, 2012 Author Share Posted July 22, 2012 Tak, mam warunki na narybek - mam jeszcze nieuzywane akwa 12 L (sorry za bledy ale pisze z komorki ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts